Kielenhuoltoajoa

Onko lauantai muka arkipäivä?

Ei ole. Nykyään arkipäiväksi luetaan viikonpäivät maanantaista perjantaihin, paitsi jos jollekin niistä osuu pyhäpäivä. Vanha kansa saattaa pitää lauantaita arkena, koska se oli ennen yleinen työpäivä. Loogisesti viikon voisi jakaa vaikkapa kolmeen osaan: arkipäiviin, lauantaihin ja sunnuntaihin, joista sunnuntai-ryhmään kuuluisivat muutkin pyhät. Näin on tehty esimerkiksi Tšekissä. Sitten on vielä arkipyhä, joka tarkoittaa pyhäpäivää, joka on muu kuin sunnuntai.

Pitäisikö high school kääntää, ja jos pitää, niin miten?

Suomen ja Yhdysvaltain koulujärjestelmät poikkeavat toisistaan sen verran, että en pysty antamaan yleiskäypiä vastineita. Tv-ohjelmien tekstityksissä yleisin käännös näyttää olevan lukio, ja se onkin luontevin vaihtoehto. Suora käännös ”korkea koulu” ei kelpaa, koska se ohjaa väärille raiteille. Kielitoimisto sallii sanan jättämisen myös asuun high school.

Jos joku asuu Trinidadissa ja Tobagossa, minkä maalainen on?

Trinidadtobagolainen.

Miten katuosoitteeseen kirjoitetaan välit?

Bloginkirjoittajankatu 44 A 5.

Kirjoitetaanko ”lapset menköön pihalle” vai ”lapset menkööt pihalle”?

Oikea vaihtoehto on menkööt, koska lapsia on monta ja lause monikossa.

Tuleeko lyhenteisiin jr(.) ja sr(.) piste?

Suomen kielessä niihin ei tule pistettä.

Pitääkö numerot 1–10 kirjoittaa kirjaimin?

Tämä on harvinainen esimerkki äidinkielen tunnilla opitusta säännöstä, joka on mennyt jopa liian hyvin perille. Kyseessä on nimittäin pikemminkin suositus kuin sääntö, sillä poikkeuksia on runsaasti. Esimerkiksi jos tekstissä on paljon lukuja, kuten 45, 32, 1663, 13, 64 ja 8, miksi ihmeessä viimeinen luku pitäisi väkisin kirjoittaa kirjaimin? Paljon tärkeämpää on noudattaa symmetriaa ja tervettä järkeä.

Matematiikassa ja tilastoissa ei mitään lukuja ikinä kirjoiteta kirjaimin, ei liioin päivämäärissä eikä mittayksiköiden lyhenteiden ja tunnusten yhteydessä.

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s