Passiivin kiemurat

Suomalainen passiivi on monella tapaa erikoinen. Lainavaikutuksesta johtuu, että käytämme passiivia usein suorassakin puhuttelussa: ”Kuinkas täällä voidaan?” Sen sijaan suora kysymys ”Miten voit?” voi olla jopa töksähtävä. Pyrimme häivyttämään tekijän hinnalla millä hyvänsä jopa urheilukisojen menestyksekkäiden kisojen kultatunnelmissa: ”Ei täs mitään, on täs töitä tehty.” Vertaa: ”Hyvää kuuluu! Olenhan rehkinyt ahkerasti tämän eteen.”

Nykykirjakielessä passiivi korvaa jäykän monikon ensimmäisen persoonan käskymuodon. Vain pappi kehottaa: rukoilkaamme. Kaikissa tapauksissa on oikein jakaa neutraali käsky mennään metsään (harvoin menkäämme metsään). Eräs passiivi on toisaalta monien kieli-inhokki, nimittäin sinä-passiivi. Siinä käytetään kyllä yksikön toista persoonaa, mutta se on yleistävässä, eräänlaisessa formulakäytössä: ”Jos sä ajat kovaa mutkaan, et sä voi olettaa pysyväs radalla.”

Myös passiivin kielellisestä prosessoinnista on tutkimusta. Passiivi on lähes aina hankalammin käsiteltävä kuin aktiivi, mutta tähän on jokunen poikkeus. Tulkintaeroa ei ilmene silloin, kun tekijä ja kohde voidaan ymmärtää vain yhdellä tavalla: Maantiellä ajetaan traktoreilla. Lukijalla ei ole hahmotusvaikeuksia lauseen suhteiden tajuamisessa, toisin sanoen kuka mahdollisesti tekee mitä ja missä. Toiseksi on tilanteita, joissa sanoihin liittyy merkittäviä odotuksia: Sappikivipotilaat hoidetaan sairaalassa. Suhteet vaikuttavat jälleen ilmiselviltä.

Toisaalta monet normaalilta näyttävät aktiivilauseet voivat olla hankalia käsiteltäviä: Tapani lähti matkaan ja pakkasi tavarat. Sanajärjestys tuntuu tapahtumasuhteiltaan kummalliselta, mutta saatamme silti tulkita sen vaistonvaraisesti oikein. Tulkinnan saa vaikeaksi myös erilaisin kielloin, lauseenvastikkein ja harvinaisin sijapäättein: Yksikään päävamma ei ole liian mitätön jätettäväksi huomiotta. Tulkintavirheitä alkaa tehdä kokenutkin lukija.

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s