Takajeejee

Pääkaupunkiseudun slangissa piilee oma suosikkisanani: takajeejee. Se merkitsee takatukkaa. Sanarakenne on poikkeuksellinen, sillä alkuosan yhdyssanamuotoon on liittynyt toistuva interjektio, jolla ei ole mitään järjellistä yhteyttä alkuosaan. Ne vain ovat kimpassa. Sana on lisäksi mukavan raflaava.

Suomenkielisessä puheessa ei saa niin paljon taustatietoa puhujasta kuin vaikkapa brittienglannissa, jonka puhuja paljastaa heti oman sosiaaliluokkansa. Etenkin brittinaisen paheeksi yltyy helposti yliampuminen, kun hän tavoittelee ylempää statusta. Kuinkahan aatelinen oli se lapsi, joka kutsui äitiään sanalla ”mumai”?

Suomen kieli on niin nuori sivistyskieli, ettei puhe perinteisesti erottele kansalaisia. Kielelliset erot eivät paljasta suomalaisen asemaa, enintään rautatieaseman (eli asuinpaikkakunnan), kun taas englanninkielisessä maailmassa pohditaan toisinaan vakavissaan, pystyykö joku näyttelijä esittämään yläluokkaisen ihmisen roolia tai päinvastoin.

Ruotsin kieli puolestaan assosioituu välillä homouteen, koska ruotsalaismies puhuu lennokkaammin kuin suomalaisnainen. Homousmielikuvien syntymisessä on kuitenkin vähintään yhtä paljon kyse siitä, että suomalainen puhuu itse melko monotonisesti ja matalasti ja lähes elehtimättä. Vitsin mukaan italialaisen saakin hiljenemään sitomalla hänen kätensä.

Kielitiede on välillä hulvatonta, sillä tutkimuksia on moneen junaan ja laiturillekin on vielä jäänyt tutkimuksia. On kirkastunut ensinnäkin sellainen selviö, että kun ihminen kiivastuu, hän puhuu yleiskielisemmin. Sitä sanotaan auktoriteetin ääneksi. ”Nyt Mikko Juhani Petteri, tule tänne!”

Toinen fakta on se, että ihminen ääntää vierasta kieltä paremmin juopuneena kuin selvin päin. Olisin vain ollut halukas näkemään tutkimustilanteen. ”No niin, Teuvo, nyt saat jälleen kulauttaa annoksen sitä Pöytäviinaa… Eeei noin paljon!”

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s