Termipuuroa ja sanasoppaa

Mitä eroa on pummilla ja kerjäläisellä?

Pummi seisoo mutta kerjäläinen istuu. Kielitoimiston sanakirjan mukaan pummi on ”toisten kustannuksella elävä henkilö”, ehkä liikkuvaistakin sorttia, joka alvariinsa pummii tutuilta ja tuntemattomilta – ventovieraita unohtamatta – jotain ja joskus myös jotakin. Kerjäläinen on passiivisempi tapaus, sillä hän pyytää jotain takapuoli kylmässä asvaltissa nököttäen. Hän myös herättelee aamu-unista salkkukansaa sydäntä särkevillä tarinoillaan sekä tietysti myös poliittista keskustelua.

Mikä on roadkill suomeksi?

Roadkill tarkoittaa moottoriajoneuvon surmaamaa eläinraatoa, joka on jäänyt ajotielle lojumaan. Suomen kielessä viljellään ainakin sanaa maantieraato.

Suomen kirosanat ovat ikivanhoja. Onko uusia tullut?

No, kun kerran kysyit, niin juuri nostin uunista pöydälle jäähtymään kirosanat globaliste ja globalauta. Ne hehkuvat kansainvälistä sykettä ihan tänne työhuoneen puolelle! Käytä hellävaraisesti äläkä pudottele niitä ihan missä sattuu. Paitsi jos sattuu niin että lyöt vasaralla sormeen.

Milloin ihmisestä on sopivaa käyttää koko nimeä?

Tilanteita on prikulleen kaksi. Ensinnäkin silloin, jos toimittajana et ole tyytyväinen poliitikon sanalliseen antiin. Silloin voit tivata: ”Vastaisiko Jyrki Katainen nyt tähän kysymykseen?” Toisena, helpottavana vaihtoehtona on koti-ilta oman lapsen leikkiessä häiritsevästi television lähellä, jolloin voi turhautuneena ärjyä: ”Mikko Koivunen, nyt pikkuautot heti kasaan!”

Mitä eroa on ei-kristillisellä ja epäkristillisellä?

Tämä vaatii ripauksen tulkintaa. Ei-kristillinen sulkee totaalisesti pois kristillisyyden. Ei-kristillinen on kristillisen neutraali vastakohta. Epä-alku sen sijaan on näkökulmakysymys: katolinen kirkko pitää mormonikirkkoa epäkristillisenä, sillä mormonit pitävät itseään kristittyinä (vrt. pariin aito epäaito).

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s