Lumiamyrsky iski

Nokian uusi puhelinmalli synnytti vilkasta keskustelua, mutta ei aivan odotetulla tavalla. Kiitos tutkivan journalismin, huomio Lumia-kännyköiden teknisistä hienouksista teki kurvin katunaisiin. Lumia-nimelle löydettiin espanjan kielessä likainen merkitys prostituoitu, kunnes tarkentui, että sitä tapaakin vain puhekielessä, että se onkin harvinainen ilmaus ja että siitä eivät ole kuulleet kääntäjät, professorit saati syntyperäiset kääntäjä-professoritkaan.

Vaikka ani harva espanjaa puhuva ja tämän sensaation kiusaama työkaveri, kielenopettaja tai kääntäjä sen tuntee, sanakirjasta kyllä piisaa vaikka Porvoon mitalla. Nyt Espanjassa nauretaan meille suomalaisille! Tai sitten nokialaisten myynti lähtikin ex-härkätaistelujen maassa hurjaan nousuun, tuumii optimistinen haara.

Espanjan kuninkaallisen akatemian sanakirja luonnehtii lumia-ilmausta harvinaiseksi, ja se lienee koko espanjan kielen suurin auktoriteetti. Helsingin Sanomien haastattelema Nokian viestintäpäällikkö Eija-Riitta Huovinen toteaa, että ”lumia-sana pohjautuu latinaan ja viittaa sanaan valo, luminesence”.

El Paisin uutinen Nokian uusista puhelinmalleista tuntuu hihkuvan lumijuhlista kaikkein vähiten. Artikkelin viimeisen kappaleen lopussa todetaan lakonisesti:

Nokia valitsi nimen, koska se tulee sanasta lumia, ’valo’. Espanjan kielessä sen synonyymi on prostituoitu, mutta sitä [nimeä] ei muutettu.”

Jos tällaisella kammalla pyyhitään jokaisen uuden teknisen lanseerauksen takapuoli, voimme paitsi olla kiitollisia ansiokkaasta nimistöntutkimuksesta myös ihmetellä, onko varmasti olemassa nimeä, jolle ei löydy kerrassaan mitään ikävää sivumerkitystä.

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s