Takin synonyymit, onhan niitä sittenkin

Sanalle takki on nopeasti ajatellen vaikea keksiä synonyymia, eikä ensikäsitys kovin harhaan menekään. Ainoa löytämäni lähisynonyymi on rotsi, joka tarkoittaa takkia yleisesti, enempää erittelemättä. Siinäkin puhutaan kuitenkin tyylilajierosta, koska sana edustaa slangia eikä sitä juuri kirjakielessä käytetä. Kaikki muut takin nimitykset ovat erilaisia takin alalajeja joko tyylinsä, materiaalinsa tai käyttäjäryhmänsä perusteella.

Tyylin mukaan on nimityksensä saanut jakku, joka on hieman arkista siistimpi naisten lyhyt takki. Samoin on bleiserin laita: se on joko naisten lantionpituinen kangastakki tai miesten kevyt irtotakki, ehdotonta nykymuotia.

Kauhtana puolestaan on perinteinen itämainen viittamainen takki, joita näkee teatterin lavalla. Palttoo on murteellis-kotoinen nimitys pitkälle päällystakille.

Materiaalin mukaan on nimetty ainakin turkki eli turkistakki. Nuttua käyttävät lähinnä lapset, ja sen on yleensä äiti tai isoäiti (sukupuolisyrjintää!) neulonut tai virkannut. Popliini on nimensä mukaisesti valmistettu popliinikankaasta, ulsteri sen sijaan yleensä villasta, ja se on pitkä päällystakki.

Pomppa on paksu miesten päällystakki. Sotilas puolestaan käyttää manttelia, nilkkaan asti ulottuvaa päällystakkia. Loimi taas on arkinen nimitys rumalle ja vanhalle takille, joka muistuttaa enemmän riepua kuin säädyllisen ihmisen vaatetta.

Kielitoimiston sanakirja

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s