Törppöjä termisuosituksia

Helsingin Sanomat järjesti vuonna 2010 sanakilpailun, jossa etsittiin kotoisampaa termiä tabletiksi kutsutulle uudelle kosketusnäytölliselle minitietokoneelle. Voittajaksi näyttää kivunneen – raadin suosiollisella avustuksella – sormitietokone. Noin 11 900 vastaajasta sanan kannalle kallistui muikeat 3 kappaletta (0,025 %). Eniten ääniä sai lätty, jota äänesti 504 ihmistä (4,2 %).

Sormitietokone-sanassa on kyllä hyvää sen yleistajuisuus, sillä laite on tietokone ja sitä hallitaan sormen liikkeillä. Mutta kaikkia tietokoneita komennetaan sormin! Ja miksi uudissanan pitää olla niin pitkä? Sana kännykkä syntyi tyhjästä, koska se on sopivan omaperäinen ja samalla lyhyehkö ilmaus, ja tönkömmät käsipuhelin ja matkapuhelin jäivät elämään virallisempaan tyyliin. Kännykkä on edelleen lyhentynyt kännyksi, kapulaksi jne. Kieltä ei ole pakko lähestyä naama vakavana, sillä kieli ei ole pelkkää jäykkää tiedonvälitystä.

Sanat nimeävät asioita, mutta ei sanojen aina tarvitse olla läpinäkyviä. Vertaa esimerkiksi sanoja dokumentti ja asiakirja, joista ensimmäinen vain nimeää ja toinen sekä nimeää että kuvailee. Kansa haluaa ytimekkyyttä! Kilpailuissa haettiin koko kansan sanaa, ja tuloksena syntyi tekniseltä haiskahtava termi, jonka kehdon ympärille kerääntyi pilkkaava sakki sekalaisia kansalaisia, lehtiä ja tietotekniikan asiantuntijoita. Melkein kukaan ei tunnustanut pienokaista.

Miksi sormitietokone ei vakiinnu? Sana on informatiivinen, kiitos siitä. Mutta se koostuu kolmesta sanasta ja 14 kirjaimesta, ja sen teossa on säästelty luovuutta, vallattomuutta, hauskuutta ja aitoa kekseliäisyyttä. Sormitietokoneen rinnalla tabletti on aivan mukiinmenevä ilmaus. Tabletti on sitä paitsi yhä vakiintunein tarjokas, eikä kukaan sekoita sitä nieltävään lääkevalmisteeseen.

Kansan äänestä kertoo Tietoviikko-lehden nettiuutisen kommenttipalsta: tarjotaan lääppiötä, taplaria, sylikkää, pädiä, tökkeriä, hiplatinta, känsyä ja näppäriä. Kukaan ei edes kehdannut ehdottaa käsinäppiruudunhallitsinpaneelia, joka on oma ehdotukseni.

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Törppöjä termisuosituksia

  1. epätiatone sanoo:

    Voiko käytetyn sormitiekoneen kierrättää tabletiksi (pöytätekstiiliksi)?

  2. agricocacola sanoo:

    Voi kyllä. Huolellinen jatkokäsittely voi tehdä siitä myös tabletin (lääkenapin).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s