Voiko huumoria kieltää?

Elämme sellaista aikaa, jona yhteiskuntamme koettaa ankarasti peseytyä suvaitsevuuskylvyssä. Keho on ankarasti ja määrätietoisesti harjattava vereslihalle, eikä karvaakaan saa jäädä pystyyn. Kukaan ei halua olla rasisti, mutta samalla rasisti on kuka tahansa. Leima viuhuu. Rasismin leima.

Huomasin verkkokeskustelun, jonka osallistujat paheksuivat rasistisia vitsejä. Tarkempi syynäys paljasti, että rasismi, johon keskustelijat viittasivat, kohdistui tummaihoisiin ihmisiin. Vaaleaihoisiin kohdistuvaa rasismia ei nostettu esille tuossa keskustelussa, eikä sitä tunnu olevan edes virallisesti olemassa. Minua häkellyttää, edistääkö tällainen yksisilmäisyys yhteistä vuorovaikutusta?

Vitsi nojaa useimmiten stereotypioihin. Itse asiassa kaavamainen ajattelu on huumorin idea, ja huumori on ihmiskunnan tärkeimpiä keksintöjä. Ei ole kivuttomampaa tapaa käsitellä tabua kuin vääntää siitä vitsiä. Nauru terveyttää – fyysisesti ja henkisesti. Aina on tietysti pidettävä huolta, missä vitsejään sinkauttelee.

Hautausurakoitsija kertoo lehtihaastattelussa, että työtovereiden kesken viljellään mustaa huumoria. Pitäisikö tätä paheksua? Eikö tässäkin olennaisinta ole tilanneyhteys? Tilanne on suljettu ja humoristiset heitot auttavat käsittelemään rankkoja tapauksia. Jos tällainen haluttaisiin kieltää loukkaavana, miten se onnistuisi? Jokaiseen sananvaihtoon olisi ujutettava mikrofoni. En usko, että huumorilla on vaikutusta työsuoritukseen. Se on vain inhimillinen tapa prosessoida maailmaa.

Blondivitsi on yksi kolutuimmista vitsiteemoista, mutta en ole kuullut kenenkään päivälehdessä moittivan blondivitsien vaikutusta asenteisiin vaaleahiuksisia kohtaan. Sukkeluuksia on kokenut myös piskuinen Laihian kunta, joka on ottanut vitsien tuoman tunnettavuuden myönteiseksi voimavaraksi. Ilmaista mainosta ja huumoria siinä samassa, eipä kummempaa. Vitsit ovat julman kategorisoivia, mutta niille hymähdellään myötätuntoisesti, koska kaikki tajuavat ne huumoriksi.

Miksi rasistiseen vitsiin pitäisi suhtautua jyrkästi? Se leikittelee samoilla elementeillä: viiteryhmä on jollain tavalla puupäisempi, mutta harva vetää yhtäläisyysmerkit stereotypian ja todellisuuden kanssa. Ja vaikka vetääkin, huumorilla on siihen tuskin osaa tai arpaa. Kaikki harrastavat huumoria. Paitsi tosikot!

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s