Hei hei, aisti verraton!

Jokainen koiran- tai kissanomistaja on huomannut, miten oma lemmikki reagoi esimerkiksi haukkumalla tyhjälle huoneelle tai sävähtämällä, vaikka mitään sävähdettävää ei ole. Mistä moinen? Jotkin foorumit vetoavat yliluonnollisiin ilmestyksiin, mutta tarjolla on aivan arkipäiväisiäkin selityksiä.

Sekä vanhoissa että uusissa rakennuksissa kuuluu omia talonääniä, etenkin sellaisia, joita ei päivän huiskeessa huomaa. Pikku elukat vipeltävät sisällä tai ulkona, oksat rapisevat ikkunaan, lapset kiljuvat pitkin pihoja, sudet ulvovat niityllä, väsyneet saranat protestoivat, nuhjuinen taulukauppias hiipii portaikossa, asunnossa vaanii kalju murhaaja. Luonnollisia selityksiä on roppakaupalla. Seuraavassa tarkastelen lähemmin yhtä selitystä.

Tapaninpäivän tsunamissa vuonna 2004 menehtyi yli 200 000 ihmistä mutta vain harvoja eläimiä. Yleisesti uskotaan, että eläimillä on kuudes aisti. Ihmisellä vastaavan aistin puute selittynee luonnosta vieraantumisella, modernin elämän vaatimuksilla ja – monissa selitysmalleissa – sillä, että emme vain reagoi merkkeihin, vaikka alitajuisesti aistimmekin niitä. Elämämme ei ole ollut enää entisen veroista selviytymistaistelua. Siitä huolimatta, että ihmisellä on kohtalainen näkö ja kuulo, hän ei ole järin altis tunnistamaan esimerkiksi maan tärinää, saati yhdistämään sitä uhkaan. Eläimen on tärkeämpää tunnistaa luonnon merkit.

Silminnäkijöiden mukaan norsut alkoivat ulvoa ja ne juoksivat kukkuloille, koirat eivät uskaltautuneet ulos, kanat lakkasivat hautomasta ja flamingot hylkäsivät pitkään asuttamansa pariutumisalueet. Eläintarhojen asukit eivät päässeet livohkaan, joten ne kerääntyivät katosten kätköön eivätkä suostuneet paljaan taivaan alle. Samaan aikaan lukemattomat ihmiset täyttivät rantabulevardit mojitot kourassa.

Eläinten aistiylivoima on yhä vailla selitystä. Ratkaisuksi on tarjottu maankuoren matalia infraääniä, maan vaimeaa värähtelyä, ilmanpaineen ja -sähköisyyden vaihteluita ja esijäristyksiä. On myös huomattava, etteivät eläimetkään reagoi aivan kaikkiin maan mullistuksiin. Kenties luonnonmerkkien välillä on vaihtelua tai niitä ei ilmene juuri lainkaan. Samoin eläinten keskinäisessä reagointiherkkyydessä lienee isoja eroja.

Eläinkunnassa on paljon aisteja, joita ihmiseltä puuttuu: kalalla on kylkiviiva-aisti, lepakolla kaikuluotaus ja nokkaeläimellä sähköaisti. Sinänsä eläinten havaintoherkkyydellä ei ole välttämättä edes kyse kuudennesta aistista, vaan eläinten suuremmasta valppaudesta. Laumassa parveilevalla eläimellä on lisäksi takanaan laumavaisto; jo parin yksilön pakenemisreaktio sysää koko lauman liikkeelle.

Tutkijoita on kiehtonut myös se, miten eläimet osaavat intuitiivisesti hakeutua korkealle paikalle. Normaalisti eläimet hajaantuvat vaaran alueelta, joten tsunamin enteillessä otukset ovat saattaneet kokea vaaraksi meren ympäristön ja tasamaan ja siten vaistonneet parhaan poistumistien löytyvän ylempää maastosta (eli toisesta suunnasta).

Epäilevimmät tutkijat selittävät eläinten poikkeavan käytöksen psykologiaksi: ihminen muistaa kissan piileskelyn ja häkkilinnun levottomuuden, koska se yhdistyy mieltä kuohuttaneeseen luonnonmullistukseen. Jos mitään ei olisi tapahtunut, myös eläinten poikkeava käytös painuisi unholaan, eikä siitä tehtäisi numeroa.

Nykyään tiedeyhteisö pyrkii eläinten tutkimisella saamaan tietoa luonnonvoimien ennusmerkeistä. Kaikki eivät ota kotieläinten ääntelyn taltioimista vakavasti, koska eläinten äänimaailmassa ei ole selvästi havaittavia vastaavuuksia ja olisi vaikeaa erottaa, mikä reaktioista olisi syytä tulkita varoitukseksi luonnonmullistuksesta. Eihän ihmiselläkään ole systemaattista kaavaa, miten hän toimii, jos vaikkapa vahtimestari ei päästä häntä ravintolaan.

Lähteet

http://www.slate.com/articles/news_and_politics/explainer/2004/12/surviving_the_tsunami.html

http://news.discovery.com/animals/tsunamis-and-animal-sixth-sense-warnings-110311.html

http://news.nationalgeographic.com/news/2005/01/0104_050104_tsunami_animals.html

http://news.nationalgeographic.com/news/2003/11/1111_031111_earthquakeanimals.html

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s