Signaaleja tulevaisuuteen

Mitä kieliä maailmassa puhutaan satojen tai tuhansien vuosien kuluttua? Tätä kysymystä on joutunut pohtimaan ranskalaisen ydinjäteviraston työryhmä tuumiessaan, miten tulevia sukupolvia voisi varoittaa maan alla piilevästä säteilymoskasta. Jätteen väitetään olevan riskitöntä vasta 100 000 vuoden päästä, joten ongelmina nähdään noin pitkällä aikavälillä esimerkiksi kielten muuttuminen ja häviäminen sekä maanpinnan muutokset.

Tarjolla on luovia ehdotuksia.

Aivan ensiksi on sanottava, että kaikki varoitukset ja huomattavat rakennelmat keräävät tietysti paikalle uteliaita. Ihmisellä on ikävä taipumus toimia juuri päinvastaisesti kuin sanotaan: vaaran uhka ja kielto vain kasvattavat kiinnostusta. ”Mikä siinä on niin kiellettyä?” Silti olisi asiallista pohtia keinoja ydinjätteen loppusijoituspaikan tiedottamiseen.

Voisimme vaikkapa uskoa tulevien ihmisten kunnioitukseen pyhiä paikkoja kohtaan perustamalla taiteilijatalon (vähän niin kuin Elviksen Graceland). Tai miksei saman tien jonkin mystisen hahmon ”viimeistä leposijaa”? Pyhää tomua ei sovi tonkia, joten ”jäänteiden” kuvittelisi lepäävän rauhassa. Kannattaa kuitenkin mieluummin luoda myytti jostakin viisaasta erakosta kuin vauraasta valtiaasta, jotta ryöstelijät pysyisivät loitolla.

Myös museot ovat suojeltuja kohteita, joten lienee mahdollista luottaa tulevien ihmisten kulttuurin arvostukseen: perustetaan ironisesti radioaktiivisesta jätteestä kertova museo. Tulevilla ihmisillä voi olettaa olevan vähintään yhtä suuri tiedonjano, mikä puolestaan tukisi pitkäaikaisen digitaalisen arkiston alkuunpanoa. Historia kiehtoo ihmisiä ajasta riippumatta, joten myös meidän aikamme toilailuja halutaan varmasti varjella turvallisissa arkistoissa.

Ryhmän johtajan Patrick Chartonin suosikkiehdotus on maisemageologinen: jätetään tuleville arkeologeille erilaisia vinkkejä. Koska radioaktiivisella jätteellä täytetty maa-aines on eritiheistä, kasvillisuus poikkeaa ympäröivästä maastosta. Lisäksi maanpinnan kuparipitoisuutta voisi hyödyntää vaaratiedotuksessa.

Tällaiset ehdotukset eivät kuitenkaan ota huomioon maanjäristyksiä, tulvia, jääkausia, terrorivimmaa ynnä muita, jotka pyyhkäisevät heppoiset rakennukset ja vinkit taivaan tuuliin. Siksi kannattaisi…

kyhätä iso pyramidi! Se olisi maisemallisesti erikoinen ja takuulla huomiota herättävä tempaus, mutta pyramidit myös kestävät hyvin aikaa. Vaikka ehdotusta pidetään hassuna, se on yksi luotettavimmista. Pyramidin kammioiden seiniin voisi merkitä useilla erilaisilla kielillä selväsanaisia varoitustekstejä, toistensa suorina käännöksinä.

Näin tulevaisuuden kielentutkijalla olisi valmis verrannollinen aineisto analyysiin, ja varoitusviesti kirkastuisi nopeasti. Varsinkin kiinan kaltaiset kuvakielet kestävät hyvin aikaa. Pyramidiin voisi varmuudeksi sijoittaa muutakin huolellisesti säilöttyä infomateriaalia meidän ajaltamme aineiston riittävyyden takaamiseksi.

Myös symboliikkaa voisi hyödyntää säästelemättä: nuolia alaspäin, pääkalloja, matemaattisia kaavoja, radioaktiivisuutta kuvaavia ikoneita ja kuvia ydinjätteestä. Muutaman jalkapallokentän kokoisesta massiivisesta pyramidista tulisi samalla hauska kauhuluola. Jos me osaamme lukea muinaisia hieroglyfejä, eivätkö tulevaisuuden älykkäämmät ihmiset muka suoriutuisi meidän kielistämme ja symboleistamme?

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s