Etsitään kadonnutta taivutusta

Suomen kielessä on sanaluokka adverbit. Useimmille tavallisille suomalaisille se on hyvin vieras termi, mutta juuri siksi on paikallaan paljastaa pikku hienouksia. Substantiivit mäki, naksutus ja oopperataiteilija taipuvat tutusti 14 sijamuodossa, mutta adverbit eivät joko taivu yhtään tai ne taipuvat vajaasti. Ne ovat moninaisia sanoja, jotka ilmaisevat esimerkiksi aikaa, paikkaa ja tapaa.

Tässä esittelen muutaman vajaataivutteisen adverbin. Olet varmaan joskus ihmetellyt, miksi tulet humalaan, olet humalassa, mutta selvittyäsi et *tule humalasta. Yhtä lailla menet hämillesi, olet hämilläsi, mutta sinun on kielellisesti mahdotonta tulla *hämiltäsi. Sanastossa on aukkoja.

Selitys vajaaseen taivutukseen on usein historiallinen, ja sitä voi havainnollistaa vaikkapa näin: tiiviisti tietyssä vakaassa tehtävässä käytetty sana alkaa lukittua muotoonsa, jolloin se hylkää useimmat muut taivutusmuotonsa. Voi myös käydä niin, että adverbi ottaa avioeron ja jatkaa omaa elämäänsä erillään entisestä puolisosta. Varmaan on siis kiteytynyt otaksunnan ilmaisuksi, kun taas alkuperäinen varma on säilyttänyt adjektiiviluonteensa. Tämä taas johtaa siihen, että se voi tietysti saada saman taivutusmuodon eli illatiivin kuin tuo kivettynyt adverbi. Vertaa lauseita ”Hän tuli varmaan tulokseen” ja ”Huomenna varmaan sataa”. Tunnistat varmaan sanaluokat?

Kolmantena esimerkkinä mainitsen tutun sanan ulkona. Se on ikänsä ja muotonsa takia hieman vaikeasti hahmotettava, joten en puhu historiallisista kantamuodoista. Joka tapauksessa se sentään tarjoaa tulo-, olo- ja erosijat: ulos, ulkona, ulkoa. Sitten on vielä sana täynnä. Vastaavasti astia voi täyttyä eli tulla täyteen, mutta se ei tule *täydestä, vaan lause pitää muotoilla toisin. Miksi tämä elatiivina tunnettu sijamuoto jää helpoimmin puuttumaan?

Kirjallisuutta

Maria Vilkuna: Suomen lauseopin perusteet

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s