Sanoissa on voimaa

Kun yhteiskunta kaipaa lisätuloja, se säätää veron. Vero herättää kansalaisissa aivan toista vakavuutta kuin vaikkapa maksu. Miksi muuten puhuttaisiin Yle-verosta? Televisiomaksun on jättänyt leijonanosa maksamatta, koska se on pelkkä typerä maksu! Myös termeillä vaikutetaan ajatteluun ja arvomaailmaan.

Toisille termi on turhankin tarkka. Kun radion liikenneohjelmaan soitetaan ja kerrotaan, että rekka on kaatunut kolmostiellä, eikös pian joku ammattiautoilija soita ohjelmaan ja oikaise: ”Se oli kylläkin puoliperävaunulla jatkettu ajoneuvoyhdistelmä”. Just niin! Tällaisia maallikot–asiantuntijat-termikolahduksia sattuu joka tapauksessa pilvin pimein. Esimerkiksi hoitoalalla traumalla tarkoitetaan lähes aina vakavaa ruumiillista vammaa, kun taas kansankielessä huonosta ravintolaruoasta saa traumoja.

Mistä muuten on peräisin sana ruokaravintola? En ole vielä tähän päivään saakka keksinyt ravintolaa, josta puuttuisi tyystin ruokalista.

Lopuksi ajatusjumppaa. Adjektiivi ilmaisee esineen tai asian ominaisuutta, esimerkiksi valoisa, tylppä tai pitkäveteinen. Mutta adjektiivia ei voi olla olemassa ilman vertailua tai vastakohtaa. Valoa ei ole ilman pimeyttä. Ei voi puhua tylpästä ilman mahdollisuutta terävään. Edes pientä ei ole ilman jotakin pienempää tai suurempaa. Tämä johtuu siitä, että adjektiivi on aina käsitteellinen ja suhteellinen kategoria. Seuraavan kerran, kun joku valittaa elämän kovuutta, voit kysyä: ”Mihin verrattuna?”

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Sanoissa on voimaa

  1. milaja sanoo:

    Mahtava sivusto! Hauskoja juttuja, ja samalla todella mielenkiintoisia. Pitääkin ajan kanssa kahlata kaikki postaukset läpi.. 🙂

  2. agricocacola sanoo:

    Kiitos kauniista sanoista! Vanhalla sivustollani http://www.agricocacola.vuodatus.net on vanhempia postauksiani.

  3. milaja sanoo:

    Joo, huomasin, pitää nekin vielä lisätä lukulistalle 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s