Rikollinen vs. valheenpaljastin

Valheenpaljastustestissä mitataan ihmisen stressioireita. Vastaaja pyritään asettamaan tukalaan asemaan kysymällä asioista, jotka ovat (poliisien lisäksi) vain syyllisen tiedossa. Laite rekisteröi jokaisen vastauksen kohdalla sähköisen aivotoiminnan, ihon sähkönjohtokyvyn, verenpaineen sekä hengityksen ja valtimotiheyden muutokset. Anturit asetetaan päähän, kaulaan ja sormeen, ja piirturin piirtämistä käyristä voi asiantuntija koettaa päätellä, mikä on totta ja mikä ei.

Koska jokainen vastaaja reagoi yksilöllisellä tavallaan, kokeen alussa kysytään aina helppoja kysymyksiä, joihin vastaajalla on varma vastaus. Vaikeampien kysymysten vastauksia voidaan jälkeenpäin verrata niihin. Vastaaja saattaakin harjoittaa etukäteen omaa psyykeään ja mielentyyneyttään. Toisaalta myös jatkuva, silmin havaittava levottomuus voi sekoittaa koko testin.

Niinpä vastaaja voi suhtautua heti ensimmäiseen kysymykseen yltiöpäisen huolestuneena ja hätääntyneenä. Kun häneltä kysytään vaikkapa, onko hän syntynyt kaupungissa X, hän alkaa kohottaa stressitasoaan keinotekoisesti: hengittää tiheästi, jännittää lihaksiaan, puree kieleensä ja täyttää päänsä maailman huolilla. Suree Afrikan nälänhätää ja pieniä tulojaan! Epäröi, tuliko jättäneeksi kahvinkeittimen päälle! Annettu vastaus on tosi, mutta stressitason nousu näyttää käyrissä luonnottomalta.

Kun kysymykset siitä vaikeutuvat, hyvin valmentautunut vastaaja luopuu teennäisistä maneereistaan. Jos vastaaja hillitsee kehonsa, hän on onnistunut antamaan analysoijalle ongelmalliset vertailuarvot. Myös keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä saatetaan käyttää levollisena pysymiseen. Valheenpaljastustesti ei ole täysin pettämätön, joten epävarmat arvot tulkitaan vastaajan hyväksi. Joka viides pystyy tähän – osa heistä psykopaatteja.

Luettavaa

http://www.secmeter.com/valheenpaljastus.html

http://www.city.fi/artikkeli/Valehtelijan+painajainen/714/

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s