Kielitiedettä turmatutkinnassa

Kun egyptiläinen muslimi lähtee matkalle, hän sanoo: ”Tawkalt ala Allah.” Arabiankielisen sanonnan tarkka merkitys on ”Luotan jumalaan” tai ”Panen uskoni jumalaan”. Mitä olennaista on tässä fraasissa?

EgyptAirin lento 990 syöksyi yllättäen mereen syksyllä 1999. Kun matkustajakone lensi Atlantin yllä, koneen kapteeni poistui käymälään. Yksin jäänyt perämies sanoi ohjaamon ääninauhurin mukaan ”Tawkalt ala Allah”. Sitten hän kytki autopilotin pois ja toisti saman lauseen. Kun perämies vielä teki erikoisia toimintoja korkeusperäsimellä ja moottoreilla, kone alkoi syöksyä alaspäin. Perämies sanoi ”Tawkalt ala Allah” vielä seitsemästi eikä enää reagoinut kapteenin kysymyksiin. Boeing 767 syöksyi mereen, ja yli 200 ihmistä menehtyi.

Käynnistyi kielitieteellinen sota merkityksistä, eikä diplomaattiselta selkkaukseltakaan vältytty. Miksi perämies toisteli lausetta? Valaiseeko se onnettomuuden syytä? Läntinen media tarttui hanakasti lauseen merkitykseen ja sai sen kuulostamaan toivottoman miehen viimeiseltä huokaukselta. Egyptiläisviestimet puolestaan leikkasivat tiukasti siivet syytöksiltä, joissa perämiestä syytettiin itsemurhasta tai terrorismista.

Vaikka lause ”Tawkalt ala Allah” kuulostaa hämmentävältä toistettuna putoavassa koneessa, sitä itsessään kuvaillaan sävyltään myönteiseksi, jopa uhkaavassa tilanteessa. Se on pikemminkin rutiininomainen hokema, jossa ratkaisun ei odoteta olevan omissa käsissä. Mikä on totuus? Ainakin se, että merkitykset ovat häilyviä.

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Kielitiedettä turmatutkinnassa

  1. 1baltic1bullet sanoo:

    Yksin jäänyt perämies sanoi ohjaamon ääninauhurin mukaan ”Tawkalt ala Allah”. Sitten hän kytki autopilotin pois ja toisti saman lauseen.

    Yksin jäänyt perämies poistaa autopilotin. Kertoo kaiken.

    Suomeksi Tawkalt ala Allah – on vittu, vitut, vitun, vitun vitun vittu, voi vittulan vittu ja vittu saatana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s