Luettelon tyylinäyte

Jos on jokin pilkkusääntö mennyt hyvin oppiin, se on luettelon osien erottaminen pilkuilla toisistaan. Juoksevassa tekstissä esiintyvä luettelo on oikeinkirjoituksen näkökulmasta harvinaisen vaivaton tapaus. ”Tuo kaupasta maitoa, ruisleipää ja jäätelöä.” Kenellekään tuskin tuottaa vaikeuksia kirjoittaa oikein edellistä lausetta. Pilkku erottelee osat ja ja-sana ilmoittaa luettelon olevan päättymässä. Tämä on yleiskielisin ratkaisu.

Tyylikysymyksenä voikin nähdä sen, jätetäänkö luettelon toiseksi viimeisen ja viimeisen osan välistä pois ja-sana. Tähän tapaan: ”Tuo kaupasta maitoa, ruisleipää, jäätelöä.” Ja-sanattomuus on epätyypillistä, mutta silti sitä näkee kaikkialla aina pikaviestinnästä vankkaan asiatyyliin. Kielenhuolto ei ole ottanut asiaan kantaa, koska kirjavuutta esiintyy läpi kirjakielemme historian eikä siitä ole tyylillisenä valintana haittaa. Pelkillä pilkuilla erotteleminen luo mielikuvan katkeamattomuudesta ja – töksähtävyydestä.

Mahdollista on myös luopua kokonaan pilkuista ja ryhmitellä luettelon osat pelkillä ja-sanoilla. ”Tuo kaupasta maitoa ja ruisleipää ja jäätelöä.” Vaikka luettelon sujuvuus ontuu, sen ilmaisu voimistuu ja osat saavat huomattavan painoarvon. Vastaanottajan on jatkuvasti oltava valppaana, koska hän ei osaa odottaa, mikä luettelon osista jää viimeiseksi. Luettelon viimeinen osa on nimittäin yleensä keskimääräistä painokkaampi.

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s