Jajattelun tarkoitus

Seuraavan kerran kun matkaat junassa, tarkkaile junan henkilökunnan kuulutuksia. Konduktöörillä tai veturinkuljettajalla, silloin kun matkustajien meteliltä ääneen pääsee, on nimittäin huikea taipumus jajatteluun.

Ja hyvät matkustajat, lähtömme hieman viivästyy…”

Ja matkamme pääseekin pian alkamaan…”

Ja muistakaahan leimata…”

Ja seuraavana X.”

Taustalla voi olla ja-sanan pehmentävä vaikutus. Kuulutus ei töksähdä, kun se alkaa sanoja ja lauseita yhdistävällä rinnastuskonjunktiolla. Puhekielessä tällaisella jajattelulla voidaan ilmaista vaikka mitä, esimerkiksi ivallista näpäytystä: ”Ja mistäs me rahat siihen hankitaan?”

Mitä ja-sana junakuulutuksessa sitten yhdistää? Kenties konduktöörin tiedostamattomana tarkoituksena on pehmennyksen lisäksi osoittaa siirtymää. Kaikkien kuulutusten voi ajatella kytkeytyvän toisiinsa jatkumoksi, jossa ja-sanat toimivat kiinnittävinä elementteinä. Selitys tuntuu kuitenkin liian filosofiselta, sillä ei-automaattisia kuulutuksia kajahtelee nykyään verraten harvoin.

Arkisissa keskusteluissa tällaisia partikkeleita (ja, mutta, tai) käytetään Ison suomen kieliopin mukaan muissakin tehtävissä kuin konjunktioina. Puhuja rakentaa niillä kerrontaa pala palalta, kun hän haluaa esimerkiksi osoittaa, että hänen vuoronsa vielä jatkuu. Puheessahan ei luonnollisesti käytetä välimerkkejä. Tämänkään teorian selitykset eivät oikein sovellu kuulutus-jan analysointiin.

Ilmiö näyttää suistuneen kiskoilta, sillä taannoin huomasin kassamyyjän tervehtivän jokaista: ”Ja hei!” Vaikka meitä on moneen junaan, ja-sanan toistelu vuoron perään ei enää toimi niin kuin junan vessa.

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s