Boiman veroton talo

Maailman eri kolkissa on vieraillut tutkijoita, jotka ovat selvittäneet ongelmanratkaisua ja käytännöllistä päättelyä. Liberialainen maaseutuheimo sai pureskeltavakseen seuraavan pähkinän:

Kaikki talon omistavat ihmiset maksavat talosta veroa.

Boima ei maksa talosta veroa.

Onko Boimalla taloa?

Arvoitus osoittautui kiperäksi. Moni oikein vastannutkaan ei kyennyt selittämään päättelyään. Jos he totesivat, ettei Boimalla ole taloa, he antoivat selitykseksi esimerkiksi Boiman köyhyyden.

Me tiedämme, ettei logiikka toimi näin, mutta abstraktiin ajatteluun tottumattomalle on käsillä vain oma kokemusmaailma. Ehkä logiikka on turhan jalostunut ajattelutapa oloihin, joissa tieto liikkuu suullisesti ja arjessa selviytyminen ei ole mitään atomifysiikkaa.

Entäs Salomonsaarten kwaion kielen puhujat? Heidän kielensä jäsentää kalat ja merinisäkkäät ”biologisesti” samaan koppaan. Meidän mielestämme se on alkukantaista tiedettä, mutta kielellisesti on kyse vain erilaisesta hahmotustavasta. Jos minä uskon, että hylje on kala, onko sanoillani eri merkitys kuin meribiologin sanoilla, että hylje on nisäkäs? Molempien käyttämän hylje-sanan tarkoite on sama, mutta kategoriointi aivan eri.

Suomen kieli on muuten saanut lainasanoja vaikka mistä. Asteekkien yleiskieli nahuatl on antanut meille tomaatin, kojootin ja avokadon, tšekki robotin (alun perin ’pakkotyö’) ja pistoolin (’vihellys’), portugali palaverin (’sana’) ja marmeladin (’kvittenihillo’), persia basaarin (’markkinat’) ja sokerin, sanskrit gurun (’tärkeä’) ja karman (’toiminta, teko, kohtalo’) sekä arabia sohvan ja alkoholin (’kajaali’).

Eikä tässä vielä kaikki. Väitteiden mukaan Amerikalle antoikin nimensä muuan walesilainen kauppias Richard Amerike – alueitahan nimettiin sukunimen pohjalta. Amerigo Vespucci olisi sillä perusteella tehnyt alexandergrahambellit.

Kirjallisuutta

Ronald Wardhaugh: Introduction to Sociolinguistics

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s