Etiketti on suhteellinen käsite

Kun tapakulttuuri muuttuu, kieli vipeltää perässä. Ennen saattoi liikalihava saada julkisiakin moitteita ulkonäöstään, mutta nykyään tällainen nolaaminen osoittaa huonoa makua. Jos täti tai setä nyt vain sattuu olemaan ylipainoinen, siitä ei sovi huomauttaa hänelle. Kuulostaa ihan etiketin mukaiselta.

Samaan aikaan on virinnyt nöyryyttämiskampanja hoikkia kohtaan. Jos työpaikan tervaskannon läksiäiskekkereillä ottaa toisen palan kakkua, ”on hyvä, että tuollainen luuviulu syö vähän jotain. On nimittäin varaa lihoa. Kuinka edes olet noin laiha?” Jos taas kieltäytyy kohteliaasti suupalasta, ihmetellään, ”miksei herkku maistu tuollaiselle alipainoiselle kuikelolle”. Kukkakeppi, luuranko – kärkeviä synonyymeja kyllä piisaa.

Anteeksi, en ymmärrä. Miksi minun ulkonäköni on sinulle ongelma? Minulle se ei ainakaan ole. Meitä on moneen junaan, ja osa jää vielä laiturillekin. Pitäisikö minun vaipua itsesääliin, kunnes olen kasvattanut mehevät vatsamakkarat? Minulla on jo hyvä kunto, syön monipuolisesti enkä sairastele juuri koskaan. Alipaino on tässä valossa aika suhteellista, kun tarkastelee ylipainon aiheuttamia kansantaloudellisia kuluja.

Todellisuudessa syy lienee vain arvostelukyvyn heikkoudessa. Hoikan ihmisen ulkonäön kommentoinnista on tullut sosiaalisesti hyväksyttävää. Mutta annetaanko mieluummin toisten ihmisten olla?

Vai pitäisikö minun seuraavilla kahvikutsuilla töksäyttää: ”Mitä jos jättäisit sen kääretortun rauhaan, kun olet tuollainen pullukka?”

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s