Maailman paras kielitaito

Viron entinen presidentti Lennart Meri menestyi ulkomailla. Hän puhui viron lisäksi ainakin suomea, englantia, venäjää, ranskaa ja saksaa. Eurooppa ihaili häntä. Tämä kaava on vielä mahdollista käsittää.

Kielitaituri Emil Krebs pystyi väitetysti lukemaan ja kirjoittamaan 68 kielellä. Jo lukioikäisenä hän tutustui latinaan, ranskaan, hepreaan, englantiin, italiaan, espanjaan, venäjään, puolaan, arabiaan, turkkiin sekä klassiseen ja moderniin kreikkaan. Opinnot venyivät pitkään, mutta koulusta päästyään hän hallitsi 12 kieltä.

Vasta sen jälkeen – yliopistossa – hän päätti suuntautua vieraisiin kieliin. Silti lakiopinnot kutkuttivat koko ajan taustalla, ja myöhemmin hän valmistuikin juristiksi. Mandariini(kiinaa) pidettiin jo tuolloin maailman vaikeimpana kielenä, mutta muutamassa vuodessa Krebs hankki kiinan tulkin paperit ja laajensi kielitaitonsa ”koulutetun äidinkielisen tasolle”.

Emil Krebs viipyi pitkään Kaukoidässä, mutta palasi Saksaan ensimmäisen maailmansodan lopussa. Kotimaassa hänet värvättiin koodinmurtajaksi, vaikka tulkin töitäkin riitti yllin kyllin. Oman kotikirjastonsa antimia hän ahmi 120 kielellä.

Krebs hyödynsi kieltenopiskelussaan avainkieliä eli aiemmin oppimiaan kieliä. Esimerkiksi venäjän taito auttoi häntä pääsemään jyvälle burjaatista, suomesta, tataarista ja ukrainasta. Myös Raamatun Uusi testamentti lukuisine käännöksineen oli hänelle kultakaivos.

Wikipedia listaa muitakin monikielisiä kieliniekkoja. Elossa olevista mainitsemisen arvoinen on kreikkalainen EU-kääntäjä Ioannis Ikonomou, joka puhuu sujuvasti 32:ta kieltä. Hän on vieläpä ainoa Euroopan komission kääntäjä, jonka kielitaitoon luotetaan salaisten kiinankielisten asiakirjojen käännöstyössä.

Miten tällaisen kielitaidon voi hankkia?

Lapsena oppii vieraita kieliä helpommin kuin aikuisena. Lapselle kieli ei ole vakava asia, hän ei pelkää virheitä eikä hän ole vielä saanut ahdistavia kokemuksia koulun kielioppitunneilta.

Uskomattoman kielenoppimisen syy voi olla myös synnynnäisessä lahjassa. Kieliniekkojen aivoja on pengottu siitä syystä läpikotaisin. Englanninkielinen tutkimusteksti näyttää kuitenkin niin syvämietteiseltä, etten katso voivani tehdä sille oikeutta referaatin muodossa.

Ikonomou vastaa: ”Ei ole mitään salaisuutta. Tarvitsee vain uppoutua kieleen ja sen kulttuuriin. Nykyaikana internet ja satelliitti-tv tekevät siitä entistä vaivattomampaa.” Vaikeisiin kieliin hän ei myöskään usko. ”Ei ole olemassa helppoa tai vaikeaa kieltä. Kuka tahansa voi oppia kielen, jos rakastuu siihen.”

Lue kielten oppimisen rajoista tästä. Jos olet tuore vanhempi, lue tämä!

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Maailman paras kielitaito

  1. Seisaritar sanoo:

    Kielissä pätee myös se, että mitä useampia kieliä osaa ennestään, sitä helpompi on oppia uusia. Kielissä on paljon yhteistä, varsinkin saman kielikunnan sisällä. Perusedellytys niin kuin mille tehansa oppimiselle on kuitenkin kiinnostus opittavaa asiaa kohtaan. Kieliä voi oppia kuka tahansa, jolla tämä kiinnostus on, mutta tietynlainen lahjakkuus varmaan helpottaa oppimista.

    Olen viimeksi opiskellut kreikkaa työväenopistossa, ja se oli hauskaa muun muassa siksi, että kaiken aikaa törmäsi tuttuihin. Eikä tarvitse edes mennä vierasperäisiin sanoihin (gynekologi, tragedia, filosofi), ihan arkiset kilo, litra, metri ja gramma ovat kreikkaa nekin. Monet kreikan sanat ovat sellaisinaan tai hiukan muuntuneina siirtyneet muihin indoeurooppalaisiin kieliin.

  2. agricocacola sanoo:

    Olen itsekin harkinnut latinaan tai kreikkaan tutustumista. Nehän ovat eurooppalaisia avainkieliä parhaimmillaan. Kulttuurihistoriaa oppii siinä samassa, puhumattakaan arkipäivän kielitaidosta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s