Miten puhua väärin

Olympialaiset lähestyvät, minkä huomaa jo hyvissä ajoin alkaneesta radiotoimittajien – ja himourheilijoiden – piikittelystä.

Ei saa sanoa olump(p)ialaiset, koska se on vakava virhe. Selvä. Hei ihmiset, lopettakaa se hädänalaisten auttaminen, orpojen hyysääminen ja veripalvelussa ravaaminen. Tehkää jotain oikeasti tärkeää ja puhukaa ”oikein”!

Minusta on kiintoisampaa ajatella, että äänteet o ja a eivät ole esiintyneet äänteen y kanssa samassa sanassa kuin vasta reilut sata vuotta. Se on kielessä tavattoman lyhyt aika. Kotoperäisissä sanoissa vokaalisointu on ollut poikkeukseton.

Sitten tulivat lainasanat, ja meidän metsäläisten tuli aika sivistyä suuren maailman malliin. Vuosituhansia vanha äänneperiaate luhistui ja juoksi itkien pois. Eikä ole näkynyt.

Mutta on niitä muitakin puhe- ja kirjoitushankaluuksia. Huvittukaa ja ihmetelkää huippusalaisen salakuunteluryhmäni satoa.

Kahviesittelijän X-files

Työpaikalla olevassa julisteessa muuan erikoiskahviesittelijä kannustaa maistamaan exspressoa. Oikea kirjoitusasu on siis espresso.

Minusta tuntuu, että se utelias, joka yhtyy tällaiseen kahvihenkiseen väenpaljouteen, olettaa kahviesittelijällä olevan intohimoinen suhde kahviin, sen lajeihin ja makuvivahteisiin – ja tuntevan kirjoitusasut.

Tällä kertaa myötähäpeä piristi kofeiinia tehokkaammin. Toisaalta kaikkein hauskimmat kahvittelut näytti olleen niillä, jotka eivät kielivirhettä huomanneet.

Oooo, mikä ihana äänne!

Ruokakaupassa nainen kysyi mieheltään: ”Onko meillä kotona sitä fooliota?”

Kaakattajien kakkukahakka

Työkaverini puolestaan kuunteli kaupassa kahden kypsään ikään ehtineen rouvan puhetta leivonnaisista.

Täti 1: ”Voi, kun muffinsseja olisi taas mukavaa tehdä!”

Täti 2: ”Minäkin rakastan maffinsseja.”

Täti 1: ”Minulla on tapana panna muffinsseihin rusinoita.”

Täti 2: ”Parhaalta maffinssit maistuvat kahvin kanssa.”

Kielitoimiston suositus on muffini, ja sitä suosittelisin rouvillekin.

Korjaus katajaan kapsahti

Tepastelin McDonald’sin tiskille. ”Mä ottaisin keesarsalaatin.” Myyjä tarkisti: ”Ai seessarsalaatin vai?” Ei, vaan Sweet Chili Chicken Wrapin ja siihen neljä kahvia.

Sanassa caesarsalaatti c-äänne lausutaan k:na. Tällä kertaa asiakas oli oikeassa.

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Miten puhua väärin

 1. Seisaritar sanoo:

  ”Seesar” voi tulla myös siitä, että USA:ssa tutumpi espanjankielinen versio nimestä kirjoitetaan Cesar ja myös lausutaan s-alkuisena. Näin olen ainakin päätellyt, huolimatta siitä, että se alkuperäinen Caesar oli italialainen (jonka olisi luullut latinan mukaisesti ääntävän nimensä k-alkuisena).

  Mitä olympiaan tulee, myönnän, että minun korvaani raapii ”olumpia”-muoto. Etu- ja takavokaalin yhdistäminen on suomen kielen vastaista, joten vaikeuden ymmärtää. Sana otettiin meille sellaisenaan ruotsista (ja saksasta), vaikka olisi ollut paljon helpompaa ottaa mallia alkukielestä kreikasta, kreikkalasethan puhuvat ”olimpiasta” (tai jos oikein, oikein tarkkoja ollaan, ”olimbiasta”, mutta ei mennä siihen).

  Toinen ärsytyksen aihe on verbi ”hauskuuttaa”. Mikä se sellainen ”hauskuu” on, jota tällä saadaan aikaan? Perussana on ”hauska”, ja verbissä on vain yksi u-kirjain. Ettäs tiedätte.

 2. Seisaritar sanoo:

  Unohtui edellisestä kesäinen kestoärsyttäjä: radio- ja tv-toimittajat kanavasta riippumatta krillailevat kovasti. On kaasukrilliä, sähkökrilliä, hiilikrilliä, krillilihoja ja krillijuhlia.

  Merkillisen suuren huomion kohteeksi tämä pieni äyriäinen on joutunut. Krilli kelpaa kalan ruuaksi, ihmisruuan kanssa sillä ei ole mitään tekemistä (eipä kovin paljon ole grillilläkään, mutta se on jo toinen juttu).

  Miten ihmeessä osataan puhua Granlundista, Granadasta, greipistä ja Grönlannista, mutta grilliin ei gee taivu millään? Onneksi sesonki on kohta ohi nin pääsee tästäkin mielipahasta.

 3. agricocacola sanoo:

  Kiitos vielä lisävalaisusta. Vaikka pidän itseäni yltiöliberaalina, myönnän ärsyyntyväni huolimattomuudesta ja epäjohdonmukaisuudesta. Kestoärsykkini on ”teetättää” merkityksessä ’teettää’. Mistä se tätättelyvimma sikiää?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s