Pohdintaa heliumin isotoopeista

Miksi sanotaan toista tuntia, vaikka tarkoitetaan esim. 1 tuntia ja 10 minuuttia (= yhtä tuntia)? Mistä se toinen muka tulee?

Voit ajatella sen niin, että ensimmäinen tunti on jo vierähtänyt ja toinen tunti alkanut. Puhutaan siis toisesta tunnista, joka kuluu paraikaa, just nyt.

***

Joudun käräjäoikeuteen. Mistä sana käräjä tulee?

Ikävää, että jäit kiinni. Sana on peräisin kerätä-verbistä. Heimoyhteiskunnassa keräännyttiin yhteen, kun haluttiin kokoustaa. Samaa perua ovat myös sanat neuvottelu ja neuvosto – heimon viisaimmat jakelivat auliisti neuvojaan. Aivan kuten ne ihmiset, jotka tulevat pasianssinpelaajan selän taa.

***

Miksi mies on sika ja nainen lehmä?

Ihmisellä on alituinen kaipuu alkujuurilleen, ja mikäs on suomalaiselle rakkaampi kuin 1950-luvun maalaismaisema elikoineen, mutta ilman hajuja, sillä niitä ei nykyihminen halua kuvitella.

Ihmisten huonoa käytöstä verrataan kotieläinten käytökseen, mutta näiden voimasanojen käyttö ei ole oikein kotieläimiä kohtaan. Kerran eräs mies saikin sakot, kun hän julkisesti nimitti vaimoaan lehmäksi, ja se oli sille sialle ihan oikein!

***

Onko loukkaavaa kutsua vanhusta eläkeläiseksi?

Ei ole, vaikkakaan aivan kaikki vanhukset eivät ole eläkkeellä eli eläkkeensaajia. Huomatkaa käyttämäni ilmaus vanhus, vaikka poliittinen korrektius vaatiikin puhuttelemaan vanhuksia ikäihmisiksi, seniorikansalaisiksi tai harmaiksi panttereiksi. Täältä pesee: vanhus, vanhus, vanhus, vanhus!!!

Kuriositeettina mainittakoon, että amerikanenglannissa pensioner-sanalla on kielteinen kaiku. En tiedä sitten, liittyykö se nuoruuden ihannointiin vai kenties sosiaaliturvan solmuihin.

***

Onko partureiden toimeentulo hiuskarvan varassa?

On, mutta onneksi hiuskarvoja on päässä kokonainen päällinen. Ennen parturi (< parta) pärjäsi partakarvan varassa, mutta sittemmin ammattitaitoa piti nostaa pulisonkeja pitkin ylöspäin.

Meillä on samanhenkisiä tovereita. Esimerkiksi englannin (barber), italian (barbiere) ja unkarin (borbély) parturia tarkoittavat sanat ovat lähtöisin latinan barba-sanasta, joka merkitsee tietysti partaa.

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s