Salakieltä kouluihin

Helsingin pelastuskoulun rehtori Matti Waitinen on HS:n mukaan ehdottanut kouluille varoittavaa koodisanaa. Merkin tarkoitus olisi viestiä opettajille esimerkiksi koulun väkeä uhkaavasta ampujasta.

Rehtorin neuvokkuus pelasti kymmeniä oppilaita saksalaisessa koulussa vuonna 2009. Hän kuulutti keskusradioon lauseen ”Rouva Koma on tulossa”, missä Koma on takaperin luettuna Amok, joka taas merkitsee malaijin kielessä umpimähkäistä raivoa. Opettajat ymmärsivät teljetä luokkien ovet.

Koska koodisanaa ei saa paljastaa lapsille, vaihtoehdoiksi on tarjottu myös äänimerkkiä tai tiettyä musiikkikappaletta. Miksi ihmisille ei voi kertoa totuutta vaarasta? Pelkkä paniikin lietsonnan pelko ei riitä selitykseksi siihen, että ihmisille annetaan henkeä uhkaavassa tilanteessa valheellista tietoa. Tai ei tietoa lainkaan.

Katselin tyrmistyneenä risteilyalus Costa Concordian matkustajan videotallennetta karilleajosta. Siinä miehistö neuvoi epätietoisia ihmisiä palaamaan hytteihinsä – nukkumaan vai kenties hukkumaan – sen sijaan, että nämä esimerkiksi kerääntyisivät kokoontumispaikoille, pukisivat pelastusliivit ylleen ja jättäisivät omaisuutensa.

Eräs kommentoija kiteytti koodisanan hankaluuden: ”Muuten saamme kuulla tapauksista, joissa opettaja ei ollut luokkahuoneessa paikalla, keskusradiosta alkoi soida Mikko Alatalon Ihmisen ikävä toisen luo ja rehtori huusi pää punaisena kaiuttimiin ’täytekakku, täytekakku!’ samalla kun oppilaat katselivat toisiaan hämillään, surmaajan astuessa huoneeseen sen avoimesta lukitsemattomasta ovesta.”

Totuus voi tehdä kipeää, mutta minä ainakin haluaisin tietää sen.

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s