Tiesitkö, että…

…kun Ranska suhtautui torjuvasti Irakin sotaan, Yhdysvaltain edustajainhuoneen ravintolassa vaihdettiin ranskanperunoiden (engl. french fries) nimi vapausperunoiksi (engls. freedom fries)?

…Tuohikirje 292 on vanhin itämerensuomalaisella kielellä kirjoitettu tekstikatkelma? 1200-luvulla kirjoitettuun tekstiin voi tutustua tästä.

…kun Japani päätti antautua atomisodaksi puhjenneessa toisessa maailmansodassa, keisari Hirohito puhui radiossa niin muodollisella ja vanhanaikaisella keisarihovin japanilla, että syntyi epävarmuutta, oliko kyse todella antautumisesta?

…jos viettää lemmenlomaa Venetsiassa, kannattaa käyttää gondolia?

…todennäköisesti pienimmästä kielestä lähtenyt kansainvälinen lainasana on tongan kielestä tullut tabu (’pyhä, loukkaamaton, kielletty’)? Sana levisi englantiin 1700-luvun lopussa tutkimusmatkailija James Cookin seurueesta. Tongan kieltä puhuu Oseaniassa vain noin 200 000 ihmistä.

…sana hulttio on mahdollisesti onomatopoeettinen eli ääntä jäljittelevä sana, johon ovat sekoittuneet sanat hullu ja heittiö?

…suomen kielen persoonapronominit minä ja sinä ovat säilyneet kaksitavuisina, vaikka ne ovat valtaosassa maailman kielistä yksitavuisia?

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s