Kyllä maailmaan kirja mahtuu

Kieli ja kirjallisuus punoutuvat yhteen. Siksi katson oikeudekseni seuraavassa oikaista kolme tyypillisintä kohtaamaani harhakäsitystä lukuharrastuksesta.

1. ”Kirjallisuus on minulle liian ylevää [tai jokin vastaava adjektiivi].” Takuulla keravalainen varastomies-Vesa voi aivan yhtä hyvin nauttia sanataiteen kruununjalokivistä kuin ullanlinnalainen akateemikko-Anton. Ei nimittäin ole olemassa hienöä kylttyyriä! Isossa kirjastossa voi olla miljoona teosta, joihin mahtuu kaikkea Ilkka Kanervasta Suomen parhaisiin vitseihin. Vai ovatko ne sama asia?

Olen työskennellyt kirjastossa ja kirjakaupassa, ja siksi väitän, ettei ole sellaista henkilöä, jolle en löytäisi sopivaa kirjaa. Viimeisin tapaukseni oli elämässään kolme kirjaa lukenut vähäpuheinen mies, joka on nyt pihkassa vinkkaamaani karkuritarinaan.

2. ”Minulla ei ole aikaa lukea.” Mitä jos aloittaisit panemalla sen MacBookin syrjään! Se oli sitten vitsi. Uskon, että järjestelmälliset lukutunnit kuuluvat kouluihin ja luostareihin, sillä lukemista voi harrastaa sujuvasti muiden askareiden lomassa.

Millaiselta lukuympäristöltä kuulostaisi kiskoille jäätynyt ahdas ruuhkajuna? Entä lääkärikirjan lukeminen flunssaisena, jolloin kolotus kohoaa aivan uusiin sfääreihin? Ja aina voi syntyä yllättävä odotushetki. Itse kannan vastuun lisäksi aina yhtä kirjaa repussa ja toista varalla, ettei vain tarvitsisi tyytyä hammaslääkärin odotusaulan feminiiniseen lehtitelineeseen.

3. ”Olen liian hidas lukemaan.” Minäkin vitkastelen. Tavan takaa pysähdyn maistelemaan sanoja ja aistimaan tunnelmia. Saatan jopa kirjoittaa herkullisen sitaatin muistiin, jotta voin blogissani rehvastella upean vivahteikkaalla ilmaisukyvylläni.

Kun luet, ei kukaan pitele sekuntikelloa olkasi takana. Lukemisen nopeuskilpailuja järjestetään vain maalaisille, jotka eksyvät autollaan Helsingin keskustaan. Heidän on nimittäin salamannopeasti ehdittävä lukea ja rekisteröidä kaistaopasteet, liikennemerkit, lisäkilvet, kadunnimikilvet sekä tienvarsimainokset ilman että vauhti hiljenee tai auto alkaa vaarallisesti lainehtia kaistalta toiselle.

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s