Kuusi askelta sujuvampaan ilmaisuun

Maailmalla on tutkittu laajoin kokein tekstien luettavuutta, mistä on syntynyt runsaasti neuvoja ammattikirjoittajien avuksi. Mutta näppärä teksti on kaikille oiva käyntikortti. Kukin seuraavista kohdista johdattaa tekstiä kuin tekstiä kohti havainnollisempaa tyyliä.

Huomaa! Seuraavat kielelliset korjausehdotukset eivät ole kiveen hakattuja määräyksiä, vaan ne pyrkivät noudattelemaan yleisesti hyväksi koettuja ratkaisuja. Kirjoittajalla on vapaus ja oikeus soveltaa tyyliohjeita hyväksi katsomallaan tavalla, ja joskus tyyliohjeetkin joutavat romukoppaan.

1. Käytä lyhyitä sanoja ja pyri tiivistämään tekstiäsi, sillä täsmälliset sanat myös rikastavat ilmaisua.

Huomenna sataa tiheää lumisadetta. –> Huomenna pyryttää.

Jenni suoritti valintoja ja erotteli joukosta parhaat hakijat. –> Jenni seuloi mukaan parhaat kyvyt.

2. Hyödynnä konkreettisia ilmauksia, sillä ne herättävät lukijassa oitis mielikuvia. Abstraktiset yläkäsitteet harvoin säväyttävät, ja ne tekevät tekstistä raskassoutuista.

Museon edustalla on tilataideteos. –> Museon edustalla könöttää valtava metallinen likapyykkikori.

Mies alkoi näyttää levottomalta. –> [esim.] Miehen poskilihakset kiristyivät. / Mies iski nyrkin pöytään. / Hikipisarat helmeilivät miehen otsalla.

3. Käytä äidinkielisiä sanoja mieluummin kuin vierasperäisiä. Etenkin ns. sivistyssanat eivät kirkastu kaikille, ja niillä on naurettavaa pönkittää omaa asiantuntijuuttaan. Enemmän taitoa osoittaa kyky kirjoittaa kaikkien ymmärtämällä tavalla.

Assimilaatio on kansantajuisessa tekstissä vaikkapa sulauttamista tai sulautumista; tietotekniikassa menu on yleistajuisemmin valikko.

4. Käytä ytimekkäitä lauseita ja virkkeitä. Vältä pitkiä sepustuksia, ellet ole paraikaa kirjoittamassa uutta osaa Iijoki-sarjaan. Lukijan tylsistyttäminen on tässä tekstintäyteisessä maailmassa kiellettyä.

Nuorten jääkiekkoilijoiden mailapelissä on tapahtunut kehitystä myönteiseen suuntaan. –> Juniorikiekkoilijoiden mailapeli on parantunut.

Aamu alkoi tulla valoisaksi, kun Markku laittoi viimeiset halot pinoon. –> Aamu sarasti, kun Markku pinosi viimeiset halot.

5. Käytä persoonamuotoista verbiä ja vältä passiivia. Tietyt, yksilöidyt ihmiset ovat havainnollisempia kuin epämääräiset massat.

Suomessa harrastetaan paljon marjojen keruuta. –> Suomalaiset marjastavat ahkerasti.

6. Hyödynnä yksikköä aina kun monikko ei ole välttämätön. Yksikkö on iskevämpi ja havainnollisempi.

Koirat ovat uskollisia tovereita. –> Koira on uskollinen toveri.

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s