Mikä on kielessä tärkeintä?

Se, että sitä käytetään ja arvostetaan.

Kieltä eivät hetkauta muotisanat tai yhdyssanavirheet, vaikka nettifoorumien kyökkikielitieteilijöitä seuraamalla siltä tuntuukin. Ei kieltä kuulu myöskään panna vitriiniin. Aiempina vuosikymmeninä lehdissä oli säännöllisesti liikuttavan opastavia kielipalstoja, mutta nyt kieliuutisia kerrotaan samoilla palstoilla, joilla hämmästellään maailman suurinta vesimelonia.

Nuoret käyttävät englantia paljon ja suhtautuvat siihen myönteisesti. Tämä tulee varmasti näkymään tulevissa kielipoliittisissa päätöksissä. Joillakin yliopiston aloilla ei näe enää suomenkielisiä väitöskirjoja, ja se on sydäntä riipaisevaa. Vaikkei heti uskoisi, kielten elämään vaikuttavat ratkaisevimmin politiikka ja massan liikehdintä.

Nyt seuraa uhkarohkea väite: tieteellisesti ei ole olemassa sellaista kuin huono kieli. Kieli ei voi kuolla omaan huonouteensa, vaikka yhdyssanat kirjoitettaisiin järjestään väärin ja pilkut menisivät pannaan. Pahimmassakin tapauksessa vain kirjakielen asema heikkenisi.

Kielenhuoltoakin on monenlaista. Englanninkielisessä kirjallisessa maailmassa ei tunnetusti ole kielenhuoltoviranomaista, mistä jotkut otaksuvat, että kaikki saavat kirjoittaa kuten parhaaksi näkevät. Mutta noottia tulee sitäkin enemmän! Britanniassa ja Yhdysvalloissa kielenhuolto elää kouluissa ja oppilaitoksissa, kustantamoissa, sanoma- ja aikakauslehdissä, akateemisessa kirjallisuudessa, kieliopeissa ja sanakirjoissa – kirjallisia esikuvia unohtamatta.

Kaikki kielet muuttuvat. Jotkin nopeasti, jotkin hyvin verkkaisesti. Ystäväni oli jutellut Turkin-matkallaan armenialaisen lomailijan kanssa. Tämä kertoi pystyvänsä vaivatta lukemaan omalla kielellään yli tuhat vuotta vanhoja kirjoituksia.

Itse selailin vastikään teosta Biblia, Se on Coco Pyhä Raamattu Suomexi, joka on painettu vuonna 1642. Se oli minullekin vaivalloista, mutta kyllä siitä selvää sai. Tiesitkö, että isoaminen tarkoitti ennen nälissään olemista?

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Mikä on kielessä tärkeintä?

 1. Seisaritar sanoo:

  Kirjoitettu suomi on aika nuori kieli. Johtuisiko siitä, että 400-500 vuotta vanhasta tekstistä ei tahdo saada selvää? Kieli on muuttunut niin paljon.

  Luin joskus Hamletin alkukielellä ja hämmästyin siitä, kuinka ymmärrettävää se vieläkin oli, lukuunottamatta joitakin käytöstä jääneitä ilmauksia. Cajanderin suomennosta oli vaikeampi ymmärtää, koska se on tehty 1800-luvun runokielellä. Cajander sitä paitsi oli omatoimisesti jättänyt tekstistä pois kokonaisia repliikkejä, jotka uudemmassa Veijo Meren suomennoksessa ovat mukana.

  On totta, että kieli elää ja muuttuu, ja niinhän sen pitää ollakin. Silti minua ärsyttää englannin vaikutus suuresti esimerkiksi silloin, kun käytetään suoraa suomennosta asioista, jotka voisi sanoa osuvammin suomeksi. Keskellä ei mitään = keskellä korpea, paras ikinä = kaikkien aikojen paras, esimerkiksi. Forwardaaminen, deletointi ja seivaaminen ovat siirtyneet jo puheeseenkin, vaikka voisi ihan hyvin puhua edelleen lähettämisestä, hävittämisestä ja tallentamisesta.

 2. agricocacola sanoo:

  Kiitos jälleen mielenkiintoisesta kommentista.

  Olet oikeassa, että suomen kirjakieli on tavattoman nuori, ja sillä on taatusti painoarvoa tekstin ymmärtämisessä. Horjuntaa on ollut valtavasti, kun kukin kirjoittaja sovelsi vähän omia näkemyksiään.

  Minusta on outoa tilata lounasravintolassa toasteja, kun itse miellän ne ihan vain paahtoleiviksi. Samaa kastia on burger, joka ei tuone mitään uutta hampurilaiseen nähden. Nämä näyttävät kuitenkin kuuluvan erottamattomasti ajan henkeen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s