Oliko ennen kaikki paremmin?

Selasin vanhoja Seuroja ja havahduin jälleen ajatukseen, että kieli oli ennen parempaa. Tiedostan tämän olevan kielitieteellisesti uskalias väite, mutta esitän sen silti. Moni tuumii samoin. Otetaanpa juttu suurennuslasin alle.

Vanhojen sanoma- ja aikakauslehtien kieli tuntuu rikkaalta, jämäkältä ja täsmälliseltä. Nykyaikana lähinnä joistakin laaturomaaneista voi huokua samanlainen luja ominaislaatu. Mutta voiko kyseessä olla silkka harhakuvitelma? Onko tässä kyse vain siitä kuuluisasta kielen muuttumisesta?

2000-luvun lehtitaloissa on ainakin polttava kiire. Juuri minkäänlaiseen kielentarkistukseen ei liikene aikaa eikä maallista mammonaakaan. Ihmiset lukevat valtavasti enemmän, joten tekstiä pitää tuottaa niin että näppäimistöt savuavat.

Toimittaja ei pääse hautomaan rauhassa kielenkäyttöään, koska teksti nähdään köykäisenä kulutushyödykkeenä ja kieli mekaanisena viestintävälineenä. Teksti on kokenut eräänlaisen inflaation, mikä on myös nakertanut taitavan kielenkäytön arvostusta.

Netin aikakaudella on luonnollista, että kenellä tahansa on tilaisuus kirjoittaa avoimesti ja näkyvästi ”koko maailman silmien alla”. Blogit ja keskustelupalstat kukkivat tavan tallaajien mielipiteitä ja sananvaihtoa. Tällainen tekstimurros on osaltaan heijastunut myös toimituskuntaan. Minusta tuntuu, että on toimittajia ja Toimittajia.

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s