Lapsilla on paljon asiaa

Kun viimeksi kirjoitin lasten kielestä, Google talutti monia lapsenmielisiä hiekkalaatikkoni äärelle. Miksei jatkettaisi pohdintaa.

Kielen rakennuspalikoita kootessaan lapsi harjaantuu myös kielen sosiaalisiin ohjenuoriin. Siinä, miten lapsi kasvatetaan soveliaaseen käytökseen, on kiintoisia kulttuurisia eroja. Esimerkiksi Kaukoidän kulttuureissa on tavallista painottaa sosiaalista kontrollia ja sopusointua enemmän kuin länsimaista yksilöllisyyttä ja itsevarmuutta.

Huonosti käyttäytyvä japanilaislapsi saa kuulla, miten ”muut nauravat hänelle” ja hän on vaarassa menettää kasvonsa. Puhumisen myötä opitaan keskustelemaan – kulttuurin asettamin ehdoin.

Mutta palataanpa vielä taaemmas. Miten voi tutkia pikkuvauvan esikielellistä kommunikaatiota? Se, että kelvollisia tutkimusmenetelmiä on ollut niukasti, on johtanut siihen, että pikkulapsen kielellistä kykyä on arvioitu rankasti alakanttiin.

On kuitenkin olemassa yksi käyttäytymisen muoto, jota pienikin lapsi pystyy säätelemään: katseen suunta ja kesto. Lapsi katsoo sukkelasti sellaista, mikä on hänelle tuttua ja ymmärrettävää, ja pitkään sellaista, mikä on hänelle vierasta tai ihmeellistä.

Vanhastaan on ajateltu, että parivuotiaiden lasten välinen viestintä koostuu lähinnä rinnakkaisista yksinpuheluista. Tämä on kangastusta. Lapset aloittavat tutussa leikkiympäristössä luontevan keskinäisen vuorovaikutuksen. Aluksi mukana on vain eleitä ja ilmeitä, mutta yhä etenevässä määrin äänteitä ja sanoja. Me aikuiset vain takerrumme aina sanoihin!

Vielä tuntuu olevan kiistanalaista, kumpi muodostuu ensin: minä vai muut? Onko pieni lapsi niin minäkeskeinen kuin herkästi ajatellaan, vai hahmottaako hän ensin ulkopuoliset toimijat, kuten halivan äidin?

Kirjallisuutta

Esa Itkonen: Maailman kielten erilaisuus ja samuus

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s