Sanat hukassa

Jos minulla on villapaita, miksi voisin kutsua sitä yhtä villaa?

Se on suortuva tai kiehkura. Molemmat kylläkin luovat vahvan mielikuvan aaltoilevuudesta ja kiharuudesta.

Puhutaankin myös hiussuortuvasta ja -kiehkurasta, mutta niiden tapauksessa riittäisi pelkkä hius (eli hapsi)! Olisiko samaan tapaan mutkatonta puhua (villan) karvasta?

***

Mikä on se osa, josta wc vedetään?

Jos WC-istuin entisaikain tyyliin vedetään, nuppi tai vipu ajanee asian. Nykymalleissa tuo väline voi olla muodon ja toimintaperiaatteen mukaan esimerkiksi painike.

***

Minulla on läppärissä näppäimistön edessä hiiri (ei siis perinteinen liikulteltava), joten onko sille sanaa?

Sanastokeskus TSK:n oiva termi tuolle osalle on tasohiiri. Yhdyn siihen.

***

Mikä on sen keittiövälineen nimitys, jonka läpi pastavesi valutetaan?

Tuo keittiön kallisarvoinen tavara on tietysti lävikkö tai siivilä. Ne ovat muodoltaan ja rakenteeltaan erilaiset, sillä lävikkö on järeämpi ja siivilässä on enemmän reikiä. Katso tästä lävikkö ja tästä siivilä.

***

Miten käännettäisiin suomeksi englannin termi death row?

Lähin ja paras vastine lienee kuolemanselli. Englannin kielessä ilmauksella voidaan tarkoittaa sekä konkreettista että kuvaannollista tilaa.

***

Mitä eroa on uroksella ja koiraalla?

Uros-sana esiintyy tavallisimmin silloin, kun puhutaan suurista nisäkkäistä, koiras oikeastaan kaikista sitä pienemmistä aivan molekyylitasolle asti. Moni kilauttaa tulikivenkatkuisen puhelun toimittajalle lukiessaan lehdestä koirashirvestä tai urosmehiläisestä, mutta tuskin kovin moni edes kummemmin kiinnittää sanoihin huomiota.

Sanat uros ja koiras ovat siis synonyymeja, mutta ne eivät osu aivan yksi yhteen. Edellä esitetty periaate lieneekin ainoa näiden sanojen yleisesti hyväksytty työnjako.

Tutuilla kotieläimillä on lisäksi aivan omia nimityksiään: esimerkiksi uroslammas on pässi – ja ehkä joskus me ihmisuroksetkin.

Kirjallisuutta

Kielitoimiston sanakirja

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Sanat hukassa

  1. Taina sanoo:

    Olisikohan niin, että uros-sanaa käytettäisiin nisäkkäistä ja koiras-sanaa muista eläimistä? Linnut, matelijat ja hyönteiset taitavat olla koiraita, vai kuinka? (Jännästi lyö pää tyhjää, kun yrittää miettiä, sanotaanko herrajänistä koiraaksi vai urokseksi. Ei varmaan juuri kummaksikaan.)

  2. agricocacola sanoo:

    Tuo on aivan mahdollinen, hiukan avarampi tulkinta.

    Tavallisimmin uros-sanalla viitataan isoihin nisäkkäisiin, mutta verkkohakujen perusteella esim. sellaisista pienistä nisäkkäistä kuin hiiristä, rotista ja jäniksistä puhutaan useammin uroksina kuin koiraina. Kyse ei siis välttämättä olekaan ainoastaan koosta, kuten totesit.

    Uros lyö koiraan jopa lepakoiden kohdalla! Mutta koiraskoira on minun suosikkini.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s