Haloo, onko Kielitoimisto?

Ujostutti ja hermostutti. Laadin lähes valmiit vuorosanat, mitä aion kysyä, jotta puhelu sujuisi vaivattomasti. Kun toisessa päässä soi, se oli jo menoa. Kielitoimiston puhelinneuvonnassa vastattiin.

Ensimmäinen kysymykseni koski surffata-verbin f-kirjainten määrää. (Kaksi f:ää on yleisempi kirjoitusasu ja seurailee ääntämystä, mutta ei yksikään väärin ole.) Kirjoitin kielenhuoltajan vastauksen selostuksineen äkkipäätä muistiin. Ja olin yhä syvemmällä oikeinkirjoituksen syövereissä.

Aikojen saatossa olen soittanut Kielitoimistoon ehkä kymmenesti, vuosi vuodelta yhä harvemmin. Suomen kielen opintojen ansiosta oma tietomäärä ja lähteiden etsintätaito karttuivat entisestään. Jokunen vuosi sitten kysyin vielä jotain koloratiivirakenteen soveltamisesta, mutta kielenhuoltaja naurahti minun kysyvän ”niin vaikeita”.

Ymmärrän täysin. Etevimmänkin ammattikielentutkijan on nopeassa puhelussa vaikea ottaa kantaa mutkikkaisiin tyylillis-kielenhuollollisiin kysymyksiin. Toisinaan pitäisi olla joka alan asiantuntija, eikä järin varmoja vastauksia ole silti aina olemassa. Täytyy kuunnella kieli-intuitiotaan ja kyetä tasapainottelemaan.

Mieleenpainuvin soittoni koski edeltä käsin -sanaliiton kirjoitusasua, josta havaitsin esitettävän ristiriitaista tietoa Kielitoimiston sanakirjassa (yhteen) ja Kielitoimiston verkkosivujen silloisessa yhdyssanaluettelossa (erilleen). Kielenhuoltaja lupasi selvittää asian ja saattaa tiedon sanakirjatoimitukseen.

Oi mahtava puhelinneuvonta, olen kiitollinen näistä valaisevista ja kannustavista oppivuosista.

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Haloo, onko Kielitoimisto?

  1. Paluuviite: Pitäköön tunkkinsa | Agricocacola

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s