Mikä tulkinta jyrää?

Mitä tehdään, kun kansainvälisestä sopimuksesta syntyy tulkintakiista?

Euroopan ihmisoikeussopimuksen todistusvoimaiset kielet ovat englanti ja ranska. Tämä tarkoittaa sitä, että viime kädessä vain niillä kielillä kirjoitetuista sopimusversioista voidaan käydä oikeutta.

Muilla kielillä – vaikkapa suomeksi – tehdyt käännökset eivät ole todistusvoimaisia kieliversioita, vaan ne nojautuvat mainittuihin sopimuskieliin. Näiden (pienempien) kielten käännökset kuitenkin tehdään palvelemaan jäsenmaiden tavallisia kuolevaisia.

Ruotsissa tuo kirottu todistusvoima opittiin takavuosina kantapään kautta.

Yhteiskunnallisiin perusoikeuksiin viittaava alkuperäinen englanninkielinen lauseke ”civil rights and obligations” (= kansalaisoikeudet ja -velvollisuudet) oli käännetty ruotsiksi suoraan muotoon ”civila rättigheter och skyldigheter” (= siviilioikeudet ja -velvollisuudet). Turvallisimpana pidetty vaihtoehto oli kuitenkin sudenkuoppa.

Ruotsalainen käännösvastine osoittautui merkitykseltään suppeammaksi, sillä sen ymmärrettiin käsittävän ennen kaikkea yksityisoikeudelliset oikeudet ja velvoitteet. Koska sopimusmääräystä sovellettiin maassa juuri ruotsinkielisen käännöksen perusteella, tuomioistuimet ajoivat liian ankaraa linjaa.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin alkoi saada kolmen kruunun postia, ja tarvittiin isokenkäinen potku.

Mitä opimme? Kansainvälisissä sopimuksissa kaikki kielet eivät ole aina tasa-arvoisia, vaan toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset.

Kirjallisuutta

Virpi Koivun artikkeli Yksi sopimus monta tulkintaa (Kielen ja oikeuden kohtaamisia, Talentum 2008)

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s