Nimi voi rajoittaa

Silloin tällöin joku päättäjä esittää, että verkkokeskusteluissa pitäisi kieltää nimimerkit ja kunkin pitäisi esiintyä internetissä omalla nimellään. Ehdotus on kuitenkin höperö.

Internetiä demokraattisempaa ympäristöä ei ole. Jokainen voi kenenkään estämättä etsiä tietoa, pitää hauskaa tai vain viettää aikaa. Nimettömyys takaa tasavertaisuuden, sillä kaikki voivat osallistua keskusteluun taustastaan välittämättä.

Verkkokeskustelujen taso on usein sama kuin lähikapakassa – ajatuksia ja mielipiteitä lentelee vapaasti, ja joukkoon sulloutuu aina toisinaan joku tyhjäpää. Ei pubia suljeta siksi, että joku ei osaa käyttäytyä, koska valtaosa edelleen ymmärtää yhteiset pelisäännöt.

Nimetön verkkokeskustelu takaa kaikille mahdollisuuden päästä tuulettumaan, purkamaan ajatuksiaan, saamaan tukea, apua ja neuvoja. Moniko keskustelisi enää yhtä vapaasti syömishäiriöstä, politiikasta tai ihmissuhdekiemuroista?

Nimet eivät ole samalla viivalla. Ehkä joku Mikko Virtanen voisi uskaltaa kritiikkiäkin viskoa, mutta entä jos jonkun nimi on Roosa-Maria Lahtiperä-Koivistoinen? Nopea googlaus paljastaisi tämän ainutlaatuisen käyttäjän koko sosiaalisen profiilin ja identiteetin. Digiyhteisöt lakastuisivat.

Näen tällaisen aikaamme jäytävän kieltokiihkoilun sensuurina kaikkea sellaista vastaan, mihin itse suhtaudutaan kielteisesti. Rasismi tuntuu olevan yhteiskuntamme vaarallisin ongelma, mutta eikö rasismin mörkö pitäisi mieluummin valaista halogeenilampulla? Katoaako ongelma, kun se piilotetaan?

Vaikuttaa siltä, että ne, jotka internetiä vähiten tuntevat, näyttävät pitävän sitä pelottavana luolana, johon rotuvihaajat, koulukiusaajat ja kouluampujat kerääntyvät punomaan juoniaan.

Mutta tämä on maalaisjärkiselle aivan turvallinen yhteisö, vai mitä?

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Nimi voi rajoittaa

 1. Seisaritar sanoo:

  Minä olen kyllä eri mieltä tuosta, että keskustelu netissä olisi samaa tasoa kuin lähikapakassa. Netissä suolletaan sellaista saastaa ventoviereiden päälle, ettei vastaavaa kapakassa näe kuin aniharvoin. Omasta poikkeavia mielipiteitä ei suvaita, vaan ryhdytään argumenttien loppuessa arvostelemaan sanojan (oletettuja) ominaisuuksia. Näin matalaotsaisiin keskustelukumppaneihin en ainakaan minä ole tosielämässä törmännyt.

  Keskustelu on huomattavasti asiallisempaa siellä, missä sivun ylläpitäjälle täytyy antaa ainakin jokin oma henkilötieto, esimerkiksi sähköpostiosoite. Tämä minusta riittäisi varokeinoksi, mutta yritysten sisäverkoissa omalla nimellä kirjoittamisen pitäisi olla sääntönä.

  Minua hämmästyttää se, että verkon käyttäytymistavaksi on vakiintunut yksisilmäinen inttäminen, jollaista tosielämässä ei suvaittaisi. Inttäjä vaiennettaisiin tai poistettaisiin seurasta, mutta verkossa he saavat mellastaa vapaasti. Hyvin todennäköisesti netissä riehuvat henkilöt osaavat todellisuudessa käyttäytyä ihan mallikkaasti. Miksi normaalit käytössäännöt eivät verkossa päde?

  Osalle kirjoittajista keskustelupalstat ovat leikkikenttiä, joilla saakin provosoida ja provosoitua. Itse olen yrittänyt noudattaa sellaista sääntöä, että en kirjoita mitään sellaista, mitä en voisi vieraalle ihmiselle sanoa kasvotusten. Jos joku kirjoitus saa minut suuttumaan tai loukkaantumaan, mietin muutaman tunnin ennen kuin vastaan, jos vielä tuumaustauon jälkeen tunnen sen tarpeelliseksi.

 2. agricocacola sanoo:

  Kiitos pohdinnan arvoisesta kommentista.

  Minäkin kierrän tietyt keskustelupalstat kaukaa. On surkuhupaisaa katseltavaa, kun aikuiset ihmiset pääsevät mellastamaan ilman mitään sosiaalisia rajoittimia. Lopputuloksena voi olla mitä tahansa. Jonkinlainen moderointi onkin tarpeen.

  Minulla on samantapainen viestimisperiaate kuin sinulla. Kommentoin ja kirjoitan vain harkintatauon jälkeen, en koskaan hetken mielijohteesta. Toisaalta inhoan rekisteröitymistä, henkilökohtaisten tietojen utelua ja ylenmääräistä kontrollia.

  Näen nimettömyyden ja kasvottomuuden ennen kaikkea vapauttavana mahdollisuutena, jossa ihmisten sijaan keskustelisivat asiat. Voi olla, että netissä loukataan muita usein, mutta kyllä siellä myös osataan loukkaantua herkemmin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s