Tiesitkö, että…

udar tarkoittaa samaa kuin utare? Myös sanojen taivutuskaavat risteytyvät osittain (sekaparadigma).

…summittainen lukumäärä ilmaistaan kahdella peräkkäisellä lukusanalla ilman välimerkkejä: ”Mukana oli viisi kuusi miestä”?

…ylioppilastutkintolautakunta ei ymmärtänyt Paavo Haavikon yo-ainetta, mutta miekkosesta tuli pian yksi kotimaisen sanataiteen tärkeimmistä ja tuotteliaimmista nykykirjailijoista?

…sovinnaisnimiä (eksonyymi) ovat tuttujen maantieteellisten paikkojen nimet, kuten Tukholma, Saksa, Irlanti ja Kiova? Tässä sen sijaan liuta eksoottisempia: Mosambik, Tulimaa, Uusi-Seelanti ja Joulusaari. Yhdysvaltain osavaltioista sovinnaisasu on Havaijilla ja Kalifornialla sekä niillä osavaltioilla, joiden nimessä on jokin ilmansuunta, kuten Etelä-Carolina. Texas (vanhahtava Teksas) ja New Mexico (vanhahtava Uusi Meksiko) vielä hiukan horjuvat.

…virkakielen huoltaja Jussi Kallio ehdotti suomeen integraation vastineiksi termejä kotouttaminen ja kotoutuminen? Sanat kotoutuivatkin hyvin.

…lempinimet on tapana panna lainausmerkkeihin: Juha ”Watt” Vainio?

…jos tekstissä käytetään nimeä, jota ei kirjoiteta latinalaisia kirjaimin (lähtökieliä esim. venäjä, kiina, heprea, kreikka), se on translitteroitava eli siirrettävä merkki merkiltä toiseen kirjoitusjärjestelmään? Mandariinikiinalla on oma muuntimensa, pinyin. Venäjää sen sijaan kukin kieli translitteroi tyylillään.

suomalaisessa aakkostuksessa kirjaimet v ja w ovat yleensä samanarvoisia ja esiintyvät sekaisin? Ruotsin kielen aakkostusstandardi järjestää v:n ja w:n nykyään erikseen.

…suomalaisten parhaiten osaamia vierassanoja ovat finaali, faarao (suositus: farao), ekspertti, dynamiitti ja bumerangi?

…peräkkäisten paikan tai ajan adverbien välissä ei käytetä pilkkua, esim. ”Tampereen teknillinen yliopisto muutti Marseilleen Ranskaan”?

…änkytystä ja epävarmuutta voidaan ilmaista kaunokirjallisuudessa yhdysmerkein: ”E-e-en”?

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s