Voynichin käsikirjoitus

Maailmankirjallisuuden mystisin klassikko on epäilemättä Voynichin käsikirjoitus. Kyseessä on outo kuvakirja, jonka edessä jopa maailman etevimmät koodinmurtajat ovat nostaneet tumppunsa pystyyn.

Voynichin käsikirjoituksesta on säilynyt kiitettävät 240 pergamenttisivua, mutta niin kirjoittaja, kirjaimisto kuin kielikin ovat yhä täydellisiä arvoituksia. Koostuuko käsikirjoitus salakielestä ja huikeista mysteereistä vai onko se kieltä lainkaan? Tutustutaanpa siihen, mitä kielitiede näkee käsikirjoituksessa.

Tuskin luonnollista kieltä

Käsikirjoitusta on tuskin kirjoitettu millään olemassa olleella kielellä, koska teos on ajoitettu 1400-luvun alkuun ja hävinneestäkin kielestä olisi jäänyt vaikutteita nykykieliin. Kirjaimisto ja sanasto ovat uppo-outoja.

Ihminen tekisi virheitä salakielelläkin

Teoksen kirjoittaja ei ole tehnyt yhtäkään harhavetoa. Koko käsikirjoituksessa ei ole ainuttakaan merkkiä korjausjäljistä, jotka olisivat seurausta inhimillisistä kirjoitusvirheistä.

On päätelty, että sisältö ei olekaan olennainen, sillä tekijä tiesi kirjoittavansa pelkkää hölynpölyä. Liika täydellisyys haiskahtaa.

  • Jos kirjaimet, tavut, liitteet, johtimet sun muut osaset kopioitiin vaikkapa reikäkortilla isommalta malliarkilta, tekstiin nivoutui samalla tietynlainen, järkiperäiseltä näyttävä logiikka.

Kirjainten piirtämisessä käytetty nopeus ja huolellisuus tekevät merkistöstä hyvin tasalaatuista, joten kirjoittaja luultavasti jollain tavalla ymmärsi kirjoittamansa.

Oikean kielen jäljittelyä

Kirjaimisto on rajallinen. Jotkin kirjaimet esiintyvät taajaan ja jotkin ovat tekstissä uniikkeja. Aakkoston olemassaoloa ja kielen yleistä lainalaisuutta puoltavat ne seikat, että kirjaimilla on toistensa suhteen käyttörajoituksia ja sanoilla puolestaan keskinäisiä esiintymisrajoituksia.

Toisaalta kirjainten jakauma sanoissa on poikkeuksellinen: jotkin merkit esiintyvät vain sanan alussa, jotkin vain lopussa ja jotkin vain sanan keskellä. Harva aakkosto tuntee tällaista kaavaa, mutta se on silti mahdollinen.

Kirjoituksessa on hyödynnetty luettelomerkkejä mutta ei pilkkuja tai muita välimerkkejä. Tämänkin ymmärtää, koska kielessä kuin kielessä on omat keinonsa jäsentää ja jaksotella tekstiä.

Toistoa on epätavallisen runsaasti. Sama yleinen sana voi esiintyä rivillä kolmekin kertaa. On erikoista, että huomattavan monet sanat eroavat toisistaan vain yhdellä kirjaimella. Yleensä kieli pyrkii eriyttämään sanoja toisistaan, jotta ne eivät sekaannu.

  • Teepä testi: pyydä jotakuta kirjoittamaan mielivaltaista kieltä, ja pian hän alkaa toistaa (liikaa) käyttämiään elementtejä. Uskottavan, jakaumaltaan sopusuhtaisen kielen luominen on työlästä.

Sanat ovat omituisen keskipituisia. Yli kymmenkirjaimisia sanoja ei esiinny juuri lainkaan, ei liioin yhden tai kahden kirjaimen sanoja. On kuitenkin lähes kielellinen universaali, että kielessä tiuhaan esiintyvät sanat ovat lyhyitä. Tässä suomen kielen yleisimmät sanat: olla, ja, se, ei, joka, että, tämä, hän. Käsikirjoitus rikkoo tätä universaalia.

Tilastotiede: hyvältä näyttää

Tilastotieteellinen analyysi osoittaa, että teksti sisältää luonnollisille kielille ominaisia rakenteita. Sanojen esiintyminen noudattaa Zipfin lakia, joka kuvaa sanojen käyttötiheyttä luonnollisissa kielissä.

Miksei se purkaudu?

Käsikirjoitus voi olla kirjoittajan ikiomaa salakieltä. Ei ole uskottavaa, että tekijä olisi osannut jotakin tuntematonta kieltä niin puutteellisesti, että epähuomiossa tärvääntyisi koko kirjaimisto. Miten olisi silti mahdollista, ettei edes nykyaikainen huipputietokone kykene raottamaan salaisuuksien verhoa?

Kenties Voynichin käsikirjoitus onkin keskiaikaisen pilailijan täydellinen rikos. Mutta miksi kukaan ryhtyisi kirjoittamaan satoja sivuja pelkkää siansaksaa? Voi olla, että tekijä havitteli rikkauksia varakkailta statussymbolien etsijöiltä. Mystiset salakirjat olivat entisaikojen rolexeja.

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s