Tolvanan kirjoitusniksit

Englanninkielisessä maailmassa on nauttinut suosiota For Dummies -opaskirjasarja. Sarjan yli 1 800 opasta selostavat kädestä pitäen, mitä joka juntin pitäisi tietää iguanoista, XHTML-kielestä, kiinalaisesta keittiöstä, baletista ja kitaranrämpytyksestä.

Seuraavilla nikseillä minä puolestani havainnollistan, miten kirjoittamisessa pääsee alkuun, mutta ei yhtään sen pidemmälle. Tässä siis lopun alkua:

1. Jos et tiedä, miten jokin ilmaus kirjoitetaan, kirjoita se kaikilla mahdollisilla tavoilla: syyseuraussuhde, syy-seuraussuhde, syy-seuraus-suhde jne.* Riskinä on saada valistunut lukija repimään hiukset päästänsä. Ohje toimii siis vain silloin, kun lukija on kalju.

2. Pane oudot sanat lainausmerkkeihin. Tekstistä tulee aika lapsellista, mutta mitä siitä – olet ainakin turvallisesti merkinnyt kaikki yleissivistyksesi ulottumattomissa olevat sanat. Varsin ”brutaali” ja juonitteleva ”metodi” eikä lainkaan ”chic”!

3. Viljele pelkkiä päälauseita ja unohda sivulauseet. Samalla säästyt rasittavilta pilkuilta ja vaikka saman tien muiltakin välimerkeiltä. Tekstistä tulee iskevää. Tyyli voi tosin käydä levottomaksi. Se ei sinua haittaa. Olet paras.

4. Jos ei muu auta, turvaudu epämääräiseen ja asiantuntevalta kalskahtavaan kieleen. Harva rohkenee kyseenalaistaa sepustuksiasi, jos tyylisi ei muuten kärsi rikkonaisuudesta. Tämä adviisi reflektoi metalingvististä dynamiikkaa ja formaalistaa globaalia struktuuria.

* Oikein on syy-seuraussuhde (tai: syy–seuraus-suhde). Tämä rinnasteinen yhdyssana on yksi yleisimmistä virhetyypeistä asiantuntijateksteissäkin.

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s