Tiesitkö, että…

…Filippiineillä puhutaan jopa 171:tä kieltä? Viralliset kielet ovat englanti ja tagalog.

…englannin kielessä on termi dekkarityypille, jossa murhaajan henkilöllisyys selviää vasta lopussa: whodunnit?

…suomen fonologiassa on vain yksi tremulantti? Se on tietysti r-äänne. Tremulantti syntyy kielen nopeasta, rytmikkäästä liikkeestä kitalakeen. Vaikka sen oppiminen on useimmille suomen konsonantiston vaikein pala, ärräpäitä ei juuri kuule.

…James Joycen mestariteokseksi kehuttu romaani on ollut kriitikoiden puhki suutelema, vaikka se tuli ennen julkaisua hylätyksi 87 kertaa? (Älkää siis masentuko, uudet kirjailijatoivot.) Tätä kirjaa ei voi lämpimästi suositella, ainoastaan kylmästi.

…kun Sofi Oksanen promoili Yhdysvalloissa, hän luki yleisölle Puhdistusta myös suomeksi?

widow ’leski’ on ainoa englannin feminiini- eli naista tarkoittava sana, joka on lyhyempi kuin vastaava maskuliini- eli miestä tarkoittava sana (widower)? Miehuus on tyypillisesti nähty maailman kielissä ihmisyyden mittapuuna. Suomessa leski viittaa yhtä lailla kumpaankin sukupuoleen: ’henkilö jonka puoliso on kuollut’ (Kielitoimiston sanakirja).

argumentum ad consequentiamiksi kutsutaan päättelyvirhettä, jossa ehdotusta perustellaan sen seurauksilla? Tätä ovat verkkokeskustelut tulvillaan!

…ennen länsimaisten kielten vaikutusta itäaasialaiset kielet eivät käyttäneet lainkaan välimerkkejä? Välimerkkien ulkoasussa on yhä eroja: esim. meidän umpinainen pisteemme on mandariinikiinassa pieni ympyrä.

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s