Tiesitkö, että…

…lukuisat unkarilaiset eivät enää pidä suomea sukukielenään? Uralilainen kielentutkimus ei näe kummassakaan maassa välirikolle mitään aihetta, ja ongelma lieneekin mitä ilmeisimmin ideologinen ilman vankkaa tieteellistä perehtyneisyyttä.

…Helsingissä on etsitty Tove Janssonille nimikkokatua jo yli kymmenen vuotta? Kadunnimistöä pidetään lisäksi miehistyneenä.

…vierassanalle fakta on tarjottu supisuomalaista vastinetta tosio? En ole koskaan kuullut sitä käytössä.

…Teemu Keskisarja julkaisi vuonna 2006 tutkimuksen Secoituxesta järjettömäin luondocappalden canssa? Aiheena oli siis vaiettu ilmiö, eläimiin sekaantuminen, ja otsikko noudattelee hilpeästi vanhaa, horjunutta oikeinkirjoitustamme.

…kielentutkijoille on epäselvää, millä nimityksellä kantasuomea puhuneet kutsuivat ’morsianta’, ennen kuin he lainasivat morsian-sanan balttilaisilta naapureiltaan? Minä oletan, että alkuperäinen ilmaus lähti morsiamenryöstäjien matkaan.

Wow-signaaliksi kutsutaan Big Ear -radioteleskoopin vuonna 1977 yhyttämää signaalia, joka kesti 72 sekuntia ja tuli Jousimiehen tähdistön suunnalta? Signaali oli saapuessaan niin hätkähdyttävä, että sen vastaanottaja kirjoitti tulosteen marginaaliin sanan ”wow” eli vautsi vau.

pirta-sana tarkoitti alun perin kudontatekniikassa erästä kangaspuiden kaidemaista osaa? Nykykielessä sana on säilynyt lähinnä sanonnassa ”ei käy pirtaan” (= ei sovi tyyliin tai tapoihin).

…ruotsin reklam-sanan takana on latinan verbi clamare ’huutaa’, joka viittaa entisaikojen mainostajien tapaan äänekkäästi houkutella ihmisiä kaupantekoon? Vanhan reklaami-sanan tilalle saimme kielimies E. A. Saarimaan mainita-sanueeseen pohjautuneen sepitelmän mainos. (Samaa perua on muuten myös englannin väitettä ja väittämistä tarkoittava sana claim.)

…suomi on eurooppalaiseksi kieleksi helppo, väittää 12 vuoden takainen tutkimus.

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s