Ihmisen älykkäin ystävä

Suomalainen tutkimusryhmä on ensimmäisenä maailmassa tutkinut koirien katseenseurantaa. Silmänliikkeiden perusteella koira muistuttaa käyttäytymiseltään enemmän pientä lasta kuin esimuotoaan sutta.

Koiralle on kehittynyt poikkeuksellinen kyky tulkita ihmisen eleitä, mikä johtuu kymmenien tuhansien vuosien yhteisestä taipaleestamme. Kuvaruudulla testikoirien katse kiinnittyi pisimmäksi aikaa koiran kuvaan, seuraavaksi pisimmäksi aikaa ihmisen kasvokuvaan, seuraavaksi esineeseen ja sitten kirjaimeen (mielivaltaiseen symboliin). Vähiten huomiota sai tyhjä ruutu.

Tutkimuskuvissa koirien katse kiinnittyi tiiviisti silmien ympäristöön. Tämä päti sekä koirien että ihmisten kuviin. Silmät ovat osuvin kohde mielentilojen lukemiseen. Koira haluaa ymmärtää ihmistä ja tehdä ihmisen kanssa yhteistyötä.

Koirien kognitiotutkimus on saavuttanut hiljattain suosiota, koska hauvoilta on löytynyt kykyjä, jotka on aiemmin liitetty vain ihmisapinoihin. Käsityksemme evoluutiosta voi täsmentyä, mutta meillä voi olla oppimista myös heiluhäntiemme sosiaalisista oppimislahjoista. Jos esimerkiksi sutta katsoo suoraan silmiin, se kokee tilanteen uhkana – koira kommunikaation väylänä.

Tässä valossa on erikoista, että kädellisten ja lihansyöjien sukulinjat erkanivat 60 miljoonaa vuotta sitten. Älykkyys, sellaisena kuin me sen tunnemme, kehittyy siis omaa polkuaan.

Koira on johtajaa kaipaava laumaeläin, mutta sen pohjimmaisia tunteita ja ajatuksia on ollut ainakin toistaiseksi vaikea mitata. Uudet menetelmät ovat lupaavia. Silmänliikkeet kertovat, mihin koira kiinnittää huomionsa ja mikä sitä kiinnostaa, kun taas aivosähkökäyrä (EEG) osoittaa tarkkaavaisuus- ja tunnetiloja.

Jo nyt voidaan todeta, että ihminen ei ole ainutlaatuinen elollinen, vaan vain yksi – tavallista kehittyneempi – eläin muiden joukossa. Eläinten älykkyyden tutkimus etenee koko ajan siihen suuntaan, että aiemmin yksinkertaisina pitämämme eläimet havaitaankin luultua älykkäämmiksi. Niillä ei vain ole samanlaisia kieliä, eikä meillä ole ollut välineitä niiden ymmärtämiseen.

Entä osaako ihminen puhua koiraa?

Olen 2,5 vuotta ahkerasti yrittänyt ymmärtää koiranpentuni mielenliikkeitä. Usein onnistun, joskus en. Näen koirassani iloa ja riehakkuutta mutta toisaalta myös pelkoa ja arkuutta. Väsymys paistaa helposti silmään. Vihastakaan ei voi erehtyä, mutta surua en erota juuri koskaan. Saatan itse olla liian optimistinen ihminen!

Tuttavapiiri pyrkii aina inhimillistämään koiria. Tunteeko koirani syyllisyyttä virheistään? Jos töppäys on juuri tapahtunut, koirani luultavasti tajuaa erheensä. Myöhemmin toivo on mennyttä. Koira vaikuttaa elävän vahvasti carpe diem -hengessä. Syyllisyys vaatii hioutunutta sosiaalista ymmärrystä.

Mustasukkaisuutta? Koirani kilvoittelee lihapullista kaverinsa kanssa, ja voittajaksi selviytyy röyhkeämpi ruokavaras. Vilpittömän leikin tiimellyksessä on helppo havaita asetelma ”minulla on – kaverillapa ei ole”. Nän-nän-nää! Ja pian asetelma onkin kääntynyt.

Vaikka koira joskus näyttää tomppelilta, se osaa olla ällistyttävän älykäs otus.

Luettavaa

Millainen on koiran mieli? (Citylemmikit 2/2012)

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Ihmisen älykkäin ystävä

  1. anu sanoo:

    Voipii myös todeta, yhdessä juutalaisten ja muidenkin uskovien tiedemiesten kanssa, että ihminen on Jumalan kuvaksi luotu. Ja että koiran taito tulkita ihmistä on lähes kadehdittavaa, siitäpä oppia ottamaan johtajakoulutuksiin ja muihin..! 😉

  2. agricocacola sanoo:

    Karvakuonot voivat opettaa meille vielä paljon kaikenlaista, mitä emme arvaakaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s