Yskimällä miljonääriksi

Upseeri Charles Ingram osallistui brittiläiseen Haluatko miljonääriksi -kilpailuun syksyllä 2001 ja voitti pääpalkinnon, miljoona puntaa! Vaan eipäs voittanutkaan. Kyseessä oli suuren luokan petos, johon osallistui kaksi avustajaa.

Ingram hankkiutui tv-visaan, mutta hän ei luottanut oman älykkyyteensä koko kansan edessä. Sotasuunnitelmassa olivat mukana vaimo ja apuri, joiden tehtävänä oli tarjota Ingramille vastausapua jatkuvasti vaikeutuviin kysymyksiin. Rikos olikin lähes täydellinen. Kaikkine puutteineen.

Suurimmaksi osaksi vaimon ja apurin oli määrä yskiä oikeat vastaukset, esimerkiksi siten että kaksi yskäisyä tarkoittaa vaihtoehto B:tä. Ingram saattoi myös johdatella kumppaneitaan pohtimalla vastausvaihtoehtoja ääneen, jolloin yskäisy viittasi kätyrin oikeana pitämään vastaukseen.

Petkutus haiskahti jo kuvausten aikana, ja omituista ääntelyä alettiin tarkkailla ympäri studiota. Esimerkiksi viimeisessä kysymyksessä Ingram miettii ääneen, jolloin taustalta kuuluu kuiskaus ja kolme yskäisyä. Yskäisyjen paikannuksessa hyödynnettiin jopa äänitutkijaa, joka vahvisti äänten tulevan Ingramin kätyrien suunnilta.

Tosi-tv:n vakiokasvoksi itsensä sittemmin änkenyt Charles Ingram väittää edelleen joutuneensa juonittelun kohteeksi. Valtavia korvauksia maksellessaan hän yhä vakuuttaa, ettei kuullut tai ainakaan huomioinut lainkaan yskäisyjä. Apuri puolestaan vetosi krooniseen yskään. Vaimo oli näiden kahden sankarin touhuista autuaan tietämätön. Ja.. juu, niin. No joo, tehköön kukin omat johtopäätöksensä.

Miten on, ymmärrätkö sinä yskän? Katso dokumentti.

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Yskimällä miljonääriksi

 1. Seisaritar sanoo:

  ”ei luottanut omaan älykkyyteensä”

  Sikäli kuin muistan, kyseessä oli tietokilpailu, ei älykkyystesti. Yleisessä keskustelussa sekoitetaan hyvin usein toisiinsa tietomäärä ja älykkyys, vaikka niillä on aika vähän tekemistä keskenään. Älykäskin tietää vain niistä asioista, joita on opiskellut tai joista on kiinnostunut, ja toisaalta tyhmällä voi olla paljonkin tietoa vaikkapa omalta ammattialaltaan tai harrastuksen kautta.

  Äly on minusta lähinnä oivalluskykyä, hoksaamista, ongelmanratkaisukykyä ja kykyä soveltaa tietoa uusissa, oudoissa tilanteissa. Se voi olla myös kykyä oppia nopeasti, tai erityislahjakkuutta kuten vaikkapa matemaattista tai kielellistä lahjakkuutta. Kaikkea tätä voi olla myös kouluttamattomalla ja tietämättömällä.

  Korkeaa koulutusta pidetään usein älykkyyden mittarina, mitä se ei ole. Yliopistokoulutus ei vaadi muuta kuin kärsivällisyyttä ja istumalihaksia, älyn puolesta siitä selviää kuka tahansa normaaliälyinen. Koulutus auttaa käsittelemään tietoa, mutta se on opittu taito, ei synnynnäinen ominaisuus.

  Toisaalta pelkän kansakoulun käyneissä on paljon erittäin älykkäitä ihmisiä, joilla vain ei ole ollut kiinnostusta muodolliseen koulutukseen, tai vanhan koulujärjestelmän aikana ei ole ollut mahdollisuuksia.

  Vielä yksi käsite, joka sekoitetaan tietämykseen ja älykkyyteen on viisaus. Se on minusta ominaisuus, joka kehittyy vasta kokemuksen myötä. Kovin nuori ei voi olla viisas, vaikka älykäs, oppinut ja paljon tietävä olisikin. Hyvä määritelmä älyn ja viisauden erosta on minusta tämä: älykäs selviää tilanteista, jollaisiin viisas ei joudu.

 2. agricocacola sanoo:

  Kiitos rakentavasta kritiikistä!

  Olen itsekin pohtinut haivannollistamiesi sanojen hienovaraisia merkityksiä ja tullut samantapaisiin päätelmiin. Minun kielitajussani nämä sanat kuitenkin myös limittyvät kiinteästi, enkä siksi haluaisi vetää niiden välille teräviä piirtoja.

  Pidän esimerkiksi sanaa ”älykkyys” kaiken älyn, viisauden, tietoviisauden, oppineisuuden, järkevyyden, päättelykyvyn, fiksuuden yms. rationaalisen ymmärryksen kattokäsitteenä, koska se tuntuu soveltuvimmalta siihen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s