Tiesitkö, että…

…Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen voi valittaa suomeksi?

For Better English -sivustolla voi tutustua englannin kollokaatioihin? Kollokaatio tarkoittaa sanojen taipumusta esiintyä yhdessä tai lähekkäin. Esimerkiksi suomessa ääntelyä kuvaava ammua-verbi kytkeytyy poikkeuksetta substantiiviin lehmä. Entä miten vaikkapa lainasanaa ”sauna” käytetään yleisimmin englannin kielessä?

dravidakielillä on 250 miljoonaa äidinkielistä puhujaa, vaikka sinä et ole ikinä kuullutkaan näistä kielistä, vai mitä? Kieliperheen suurimmat kielet ovat telugu, tamili ja kannada.

…Somalia on Afrikan maista tiettävästi kielellisesti yhtenäisin? Valtaosa väestöstä puhuu äidinkielenään somalia, vaikka myös arabia on maan virallinen kieli. Somalikielen ylimpänä auktoriteettina toimii Somalian koulutus-, kulttuuri- ja korkeakouluministeriö.

…suomen kielen uunituoreeseen sanavarantoon kuuluvat mm. sanat koulushoppailu, esinetulostus, paljasjalkakengät ja sairausläsnäolo?

…täydellisin suomen verbien taivutuskaavio on osoitteessa verbix.com? Sieltä on tarpeen tullen vaivatonta tarkistaa, että huitoa-verbin passiivin imperatiivin preesensin kieltomuoto on ”älköön huidottako”.

…maaliskuussa nousi häly siitä, että Google hiillosti Ruotsin sikäläistä kielitoimistoa muuttamaan uudissanan ogooglebar merkitystä? Ja ruotsalaiset laskivat aseensa, vaikka huomauttivatkin, että ordet är fritt!

—> Google lukee jo sähköpostimme, käy läpi terveystietomme ja selvittää sijaintimme. Nyt on aika käydä vastaiskuun. Otetaanpa suomessa tehokäyttöön googlettamaton ja leksikaalistetaan se pikimmiten!

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Tiesitkö, että…

  1. Seisaritar sanoo:

    ”Sairausläsnäolo” kuulostaa paitsi käsitteenä älyttömältä, myös sanana tarpeettomalta svetisismiltä. Tarvitaanko suomen kielessä substantiivia kertomaan, että joku on sairaana töissä? Raporteissa ja tilastoissa ehkä, jos on tarpeen kertoa, kuinka suuri osa henkilöstöstä raahautuu töihin vaikka pää kainalossa. Siinä ei tosin minusta ole mitään ylpeilyn aihetta ja yritys, jossa luku on yhtään yli nollan, on kiireellisen kriisihoidon tarpeessa.

    Työelämä on raaistunut viime vuosikymmeninä niin, että jotkut eivät uskalla edes sairastaa työpaikkansa menettämisen pelosta. Viime kädessä kuitenkin työntekijä on se, joka kärsii – työkyky menee ennen aikojaan, ehkä henkikin. Työnantaja palkkaa tilalle uuden ja porskuttaa niin kuin ennenkin.

    Nyt jo eläköityneellä työtoverillani, joka henkilöstöasioita hoitaessaan näki paljon tällaista vääränlaista lojaalisuutta, oli tapana sanoa: ”Hautausmaat ovat täynnä korvaamattomia ihmisiä.” Kukaan ei tule kiittämään liiasta työnteosta siinä vaiheessa, kun terveys on lopullisesti mennyt. Kuolinvuoteellaan kukaan ei ole katunut sitä, että teki liian vähän töitä.

  2. agricocacola sanoo:

    Kiitos ajatuksia herättävästä kommentista. Sairausläsnäolo taitaakin olla sielultaan erittäin tarpeellinen ilmaus nykytyöelämässä. Valitettavasti se kuvaa terävästi aikaansa, vaikka rakenteeltaan kankea onkin. Toisaalta se on luonnollinen vastinpari sairauspoissaololle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s