Tilataanko lanssi?

Mitä eroa on termeillä juridiikka ja oikeustiede?

Oikeustiede on nimensä mukaisesti tieteenharjoitusta. Lähipiirini oikeustieteilijän mukaan oikeustiede viittaakin enemmän lakialan opiskeluun ja juridiikka taas varsinaiseen työskentelyyn alalla. Oikeustiede on siis sisimmältään teoreettisempi, juridiikka puolestaan toiminnallisempi.

***

Missä muodossa kuulustelija kirjoittaa muistiin rikollisen sepustuksen?

Vaikuttaa siltä, että poliisi kirjoittaa kuulustelupöytäkirjan nykyään useimmiten minä-muodossa (yksikön 1. persoonassa), kun taas aiemmin tapana oli käyttää hän-muotoa (yksikön 3. persoonaa). Tällä tavoin kuulustelijan ei tarvitse vaihtaa persoonaa, vaan hän voi kirjailla kertomusta muistiin täsmälleen kuulemansa perusteella, asettuen arpinaamaisen kriminaalin törkyisiin pöksyihin.

Lisäksi kuulusteltavalla on oikeus tarkastaa kuulustelupöytäkirja ja teettää siihen tarvittavat korjaukset (eli minä ainakin korjaisin räikeimmät oikeinkirjoitusvirheet). Lopuksi kumpikin osapuoli vahvistaa pöytäkirjan puumerkillään.

***

Voiko ambulanssin tilata?

Hätäkeskuspäivystäjät ja muut asiaankuuluvat viranomaiset eivät käsitykseni mukaan pidä verbin tyyliväristä, koska se tuo mieleen lähinnä pitsan tai taksin tilaamisen, toisin sanoen palvelualoihin kuuluvan tehtävän tai tilauksen suorittamisen.

Hätäpuhelua soittavalla ilmoittajalla ei nimittäin ole määräysvaltaa poliisi- ja pelastusajoneuvojen liikkeisiin, vaan riskinarvion tekee toisessa päässä istuva viranomainen. Asiallisemmilta vaikuttavat vaikkapa sellaiset verbit kuin kutsua tai hälyttää (ambulanssi).

***

Mikä on sanontatavan syntyä vanhemmista tyyliarvo? Esimerkkilauseena: ”Hän syntyi nimekkäistä vanhemmistaan keskelle kartanon vilinää.”

En ole tätä ylevältä kalskahtavaa ilmaustyyppiä juuri kohdannut. Siihen saattaisi törmätä useammin vanhemmassa kirjallisuudessa, mitä yritän kyllä silloin tällöin kahlata, koska sen käyttämä kieli on niin jämäkkää.

Mutta mitä tällä ilmaustyypillä itse asiassa halutaan sanoa?

Isän myötävaikutuksella tuli äiti raskaaksi ja kolmen neljäsosavuoden kuluttua työntyi kohdusta uusi elämä, mainittu henkilö, tosin pienikokoisempana ja äänekkäämpänä. On kai ilmiselvää, mistä me maailmaan tulemme.

Jos veriympäristö välttämättä halutaan liittää mukaan kontekstiin, kieli tarjoaa siihen useita sävyltään vaihtelevia keinoja, kuten ”syntyi nimekkääseen perheeseen”, ”syntyi papin (tms.) poikana”. Jälkimmäisessä tosin häiritsee se, miten syntyvä lapsi jo määritetään vanhempansa kautta.

Ilmaustyyppi tuntuu siis väkinäiseltä muttei mahdottomalta. Ratkaisevinta tällaisissa onkin viime kädessä lauseyhteys, tekstilajista puhumattakaan.

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s