Kielet haltuun heti nyt

Havahduin juuri, miten moni etsii tietoa siitä, kuinka vieraita kieliä oppisi mahdollisimman nopeasti. Näppäriä vinkkejä on joka lähtöön, mutta helpolla ei hommassa koskaan pääse. Ikään kuin uppo-oudon kielen saisi haltuunsa sormia napsauttamalla. Toisaalta jos kielellisesti lahjakas polyglotti eli kielten monitaituri voi uutteralla harjoittelulla oppia mukiinmenevän kielitaidon parissa viikossa, kenties mammonalla voisi saada edes hitusen etumatkaa opintielle?

No enpä tiedä. CIA, maailman merkittävin terror… siis tiedustelupalvelu, käyttää yksinkertaista ”salakeinoa” uuden kielen sanaston opettamiseen palkollisilleen. Agentille annetaan vaikkapa kielen 2 500 yleisintä sanaa, sillä ne omaksumalla hän selviytyy jo arkiaskareista, kuten varjostamisesta ja aurinkolasien kiillottamisesta.

Teille, arvoisat suomea osaamattomat aktiivilukijani, tästä napsauttamalla pääsette omaksumaan 5 000 suomen kielen yleisintä sananmuotoa, joilla voitte käydä – suomalaiseenkin korvaan tosin hiukan töksähtelevää – keskustelua esimerkiksi joukkoliikennevälineessä. Riittää, että panette vain haluamianne sanoja peräkkäin haluamienne ajatusten välittämiseksi. Tietojen urkkiminen ei ole koskaan ollut näin vaivatonta!

Totta puhuen itse yritän säilyttää siedettävän ruotsin ja viron taidon. Viron siksi, että se on lähisukulainen (kielitieteilijän aarrekammio) ja paikallisesti hyödyllinen kieli. Vilkuilen ajoittain eestiläisiä sanomalehtiä, sillä etenkin suomalaisista tapahtumista on kiehtovaa lukea viroksi. Kieli- ja kulttuuriaiheista kiinnostuneelle suosittelen Mikk Sarvin blogia.

Jos taas ruotsisi on minun tapaani alituisesti vaarassa ruostua, saat kevyen laskun lukemalla välillä tällaisia helppolukuisia aineistoja. Mutta jos ruotsinkielisten selkoartikkelien lukeminen tuo yhä mieleen heprean lukemisen, kannattaa luovuttaa siihen paikkaan. Et vain osaa, eikä yrittäminen ikinä kannata.

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Kielet haltuun heti nyt

 1. Seisaritar sanoo:

  Jos ihminen joutuu yhtäkkiä vieraskieliseen ympäristöön, jossa kukaan ei osaa mitään hänen osaamaansa kieltä, hän oppii pakostakin aika nopeasti kieltä sen verran kuin hengissä selviäminen vaatii.

  Keskustelin kerran suomalaismiehen kanssa, joka oli yllättäen joutunut Kreikkaan työasioissa melko pitkäksi aikaa. Hänellä ei ollut yhteistyökumppaneidensa kanssa yhteistä kieltä, joten niin vain tarttui kreikka Suomi-pojan päähän. Tosin siihen kyllä taatusti meni kauemmin kuin kaksi viikkoa, ei siinä ajassa opi kuin tervehdykset ja päivittäin eniten käytetyt fraasit.

  Kielten oppimista helpottaa, jos osaa kieliä ennestään, koska varsinkin saman kieliperheen sisällä on niin paljon yhteistä. Siksi peruskoulussa pitäisi olla mahdollista opiskella useampia kuin kahta tai kolmea kieltä. Kielen oppiminen on kaikkein helpointa lapsena, ja jos jo koulussa saa jonkinlaisen pohjan, lisäopiskelu on aikuisena helpompaa.

  Tästä minulla on omakohtaista kokemusta. Olen koulussa lukenut pitkän saksan, mutta en ollut koskaan käyttänyt kieltä aktiivisesti. Olin 40-vuotiaana menossa viikoksi Wieniin ja ajattelin, etten 8 vuoden saksanlukujen jälkeen kehtaa ruveta puhumaan englantia. Ennen matkaa kertasin vähän perusasioita ja opettelin turistisanastoa (esimerkiksi ruokasanasto on Itävallassa aika erilainen kuin Saksassa). Hyvin pärjäsin, vain kaksi kertaa loppui sanavarasto kesken ja piti turvautua joko englantiin tai elekieleen.

  Meillä on se etu useimpiin muihin Euroopan maihin nähden, että meillä elokuvat ja tv-ohjelmat tekstietään, ei dubata. Näin me edes kuulemme vieraita kieliä – olkoonkin, että englanti on kaikkein yleisin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s