Älä lue tulkitsematta

Kieli nivoutuu kirjallisuuteen. Kirjallisuus rakentuu kielestä ja kieli saavuttaa loiston kirjallisuudessa. Tämä pätee parhaimmillaan yhtä lailla joukkoviestimien julkaisemiin artikkeleihin. Kieltä ei voi tutkia ottamatta huomioon kontekstia eli tekstiyhteyttä. Kaikki tekstit ovat lopulta kytköksissä toisiinsa, eikä mikään synny muusta irrallaan.

Tekstintutkimus avaa näkymiä kirjoittajien sielunmaisemiin ja medialukutaito edistää kielellistä valveutuneisuutta. Kun nämä opit sysätään syrjään, syntyy rumaa jälkeä.

Muistatko hihamerkkikohun huhtikuulta 2012? Sitä ei sovi unohtaa. Kyse oli kansanedustaja James Hirvisaaren eduskunta-avustaja Helena Erosen blogikirjoituksesta Ratkaisu poliisin ulkomaalaisratsioihin, jota en enää malta olla käsittelemättä. Ja nyt ei puhuta politiikkaa vaan lingvistiikkaa.

Pidän tapausta täydellisenä esimerkkinä siitä, miten tyhjästä synnytetään kohu. Huikea uutinen saatiin ulkomaille saakka kauhisteltavaksi, kun ironia jätettiin ymmärtämättä, lauseet irrotettiin asiayhteydestään ja kirjoittajan motiivit tulkittiin kontekstista irrallaan.

Tämä tapahtui siis ns. sananvapauden mallimaassa, jossa meille on opetettu journalismin nauttivan poikkeuksellisen suurta luottamusta ja riippumattomuutta. Kohussa oli vieläpä kyse ammattitoimittajista useissa valtakunnan päälehdissä.

Olin lukijana – kielen ja kirjallisuuden asiantuntijana – ilmeisesti liian kriittinen ja tutkiva, koska en allekirjoita valtalehdistössä virinneitä pötypuheita lainkaan. Sen sijaan Erosen tasapaksun blogitekstin lukeminen herätti minussa mullistavan päätelmän.

Blogiteksti on kirjoitettu ironiseen sävyyn! Se turvautuu ankaraan liioitteluun ja olisi kirkassilmäisenä ehdotuksena täysin naurettava ja epärealistinen. Mokomaan kärjistelyyn ei kukaan täysjärkinen voi todellisuudessa uskoa (ironian tunnusmerkki), ellei nimenomaisesti lue tekstiä kuin piru raamattua.

Miksei mediasirkusta nostettu siitä, että esim. yhdysvaltalaisten hihamerkeissä olisi bloggaajan mukaan kuvattuna hampurilainen? Mutta se ei olisi vedonnut lukijan tunteisiin tippaakaan.

Media saksii mieluummin tarkoituksenmukaiset suikaleet ja kyhää niistä omat olkiukkonsa, koska muuten ei riittäisi reviteltävää, lehdet eivät myisi eivätkä nälkäiset lukijat saisi kauhistua taifuunista kotimaisessa Iittalassa.

Vastaavaa pakinallista ja sarkastista tyyliä opetetaan äidinkielen tunneilla jokaiselle yläkoululaiselle ja viimeistään lukiolaiselle tekstilajiopetuksen muodossa. Tämä on peruskauraa. Eri tyylilajien tunnistaminen sisältyy äidinkielen opetussuunnitelmiin ja ylipäänsä nykyaikaiseen medialukutaitoon.

Alkuperäisen tekstin löytää netistä otsikolla ”Ratkaisu poliisin ulkomaalaisratsioihin”. Suosittelen tutustumaan siihen ja tekemään omat, itsenäiset johtopäätökset. Nyt jos koskaan tarvitaan omia aivoja.

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Älä lue tulkitsematta

 1. OP sanoo:

  Useinhan tällaisissa tapauksissa ihmiset kauhistelevat ja päivittelevät asiaa, vaikka eivät ole itse asiassa edes lukeneet alkuperäistä tekstiä.

 2. agricocacola sanoo:

  Siihen kallistun minäkin.

  Vastaavasti: kuinka moni Muhammad-pilapiirrosjupakan aikana suu vaahdossa vihaa lietsovista lipunpolttelijoista oli todella NÄHNYT kyseiset pilakuvat, pohtinut niitä edes hetken mielessään ja tehnyt sitten omat johtopäätöksensä? Ehkä prosentti?

  Enkä tarkoita mitään tieteellistä tekstianalyysia vaan normaalia, harkitsevaa asioiden tarkastelua kontekstiaan vasten. Mehän olisimme voineet saada mielekkään keskustelun sananvapaudesta.

  Vai saatiinko pilakuvakohun myötä ihmiset vain kiihtymään paisuttelemalla alkuperäistä uutista, yksittäistä satiirin ilmausta?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s