Poliitikkojen kielitaito puntarissa

Kotimaisten poliitikkojen kielitaito herättää kansalaisissa ajoittain huolta – ja tietysti suomalaiskansallista myötähäpeää. Kun poliitikkojen vieraiden kielten ääntämystä kuuntelee, huoleen on usein helppo yhtyä. Vaikka natiivipuhujan tasolle ei ole syytä haikailla, sujuva ulosanti on kansainväliselle ammattiesiintyjälle aina pätevä merkki.

HS:n Kuukausiliite on testauttanut v. 2009 suomalaispoliitikkojen kielitaidon käyttämällä puolivakavina tuomareina englantia äidinkielenään puhuvia arvostelijoita, ja tulos vaihteli suuresti puhujittain. Ulkoministeri Stubbin englanti oli raadin mukaan ”rock’n roll” eli ilmeisesti really good. Viestintäministeri Suvi Linden taas puhui epähuomiossa ihmispavuista (human beans > human beings).

Silloinen tasavallan presidentti puolestaan herätti ihastusta v. 2010 selviytyessään takeltelematta ja tankeroimatta niinkin vaikeista sanayhdistelmistä ja fraaseista kuin ”large scale natural disasters” (suuret luonnonkatastrofit) ja ”threats and challenges” (uhat ja mahdollisuudet). Tämä oli siis valtakunnan päälehden uutinen…

Silti presidentin kanslia vakuutti, ettei valtionpää ollut harjoitellut englantia normaalia enempää. Eikä sitä ole vaikea uskoakaan. YK oli nimittäin Halosen ääntämyksen perusteella eunukki, vaikka hän ehkä hakikin sanaa uniikki. Se on se vokaalin pituus.

Oliko ennen kaikki paremmin? Kyllä sekin vaihteli maailman ja yhteiskunnan tilanteen mukaan.

Urho Kekkonen käytti lähes aina venäjän kielen luottotulkkinaan ulkoministeriön kielenkääntäjää, konsulia nimeltä Kustaa Loikkanen (1897–1990). Kekkosen oma venäjä oli ainakin koulutodistuksen mukaan heikko, eikä hän ilmeisesti menestynyt asioinnissaan juuri muillakaan vierailla kielillä.

Itsepäisenä mahtimiehenä hän saattoi hankkiutua myös Loikkasesta eroon ja käydä neuvotteluja neuvostoliittolaisten suomentulkin välityksellä, mikä ei tosin suomalaisia miellyttänyt.

Kekkosen edeltäjä, J. K. Paasikivi, puolestaan selviytyi tavallisista keskusteluista venäjäksi. Paasikivi opiskeli nuorena yliopistossa pääaineenaan venäjän kieltä ja kirjallisuutta.

Kategoria(t): Luokittelematon Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Poliitikkojen kielitaito puntarissa

  1. Seisaritar sanoo:

    Minusta suomalaisten poliitikkojen ääntämistä ei pidä verrata syntyperäisen kielenpuhujan ääntämiseen, vaan siihen, miten muista maista kotoisin olevat poliitikot ääntävät vierasta kieltä (yleensä englantia). Pääasia ei ole kuulostaa oxfordinkäyneeltä yläluokkaiselta britiltä, vaan saada sanomansa ymmärretyksi, ja se onnistuu aika monella tavalla.

    Ei tarvitse kuin kuunnella hetki vaikkapa ranskalaisia, italialaisia tai tanskalaisia päättäjiä, kun ymmärtää, että suomalaisten kielitaito on ihan riittävän hyvällä tasolla. ”Tankeroenglannin” ronkkiminen on vain yksi osoitus suomalaisten surkeasta kansallisesta itsetunnosta. Me pärjäämme kansainvälisissä kuvioissa ihan riittävän hyvin, eivätkä ne muunmaalaisetkaan niin täydellisiä ole. Kielioppivirheitä tietysti tulee vähemmän niille, joilla on indoeurooppalainen äidinkieli.

    Muistan tuon Hesarin jutun ja tuohtumukseni siitä. Totta kai Stubb sai armon, hänellähän englanti on kotikieli! Toinen hyväksytysti ääntävä, Tuomioja, on lapsena asunut vuosia Lontoossa isänsä suurlähettiläsaikana. Tällaiset lehtijutut eivät rohkaise suomalaisia käyttämään vieraita kieliä, vaan päinvastoin vaikenemaan kohta kolmella kielellä!

  2. agricocacola sanoo:

    Minuakin tympii kuunnella ainaista marinaa. Pyrinkin tuomaan aiheeseen vastapainoa. Suomalaisten vieraiden kielten taito on todellisuudessa varsin hyvä. Sen sijaan itseluottamus kaipaisi usein potkua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s