Kiellossa vai myönnössä?

  • Olen pätkän verran kiinnostunut tekstien elämästä ja häikäilen kertoa tätä. Muutenkin ymmärrän kirjoittamisesta yhtikäs jotain. Itsehän olen kaksinen kirjoittaja. Koulussa ymmärsin äidinkielestä tuon taivaallisen, mutta olin siitä moksiskin.

Häiritsevän lukuvaikutelman aiheuttaa se, että suomen kielessä on kieltohakuisia ilmauksia eli sanoja ja rakenteita, jotka esiintyvät vain kiellon vaikutuspiirissä. Minulle todella tuotti hankaluuksia kääntää nämä kieltohakuiset ilmaukset myöntöhakuisiksi, koska aivoni pyrkivät koko ajan seuraamaan kielitajua. (Tässä on annos viskiä: § 1634 ja 1636.)

Miten ihmeessä esimerkkikappaleen sanoma pitäisi lopulta tulkita?

Jos kiinnostun pätkän verran, kiinnostukseni lienee vielä varsin vähäistä. Pätkähän viittaa johonkin lyhyehköön osaan tai palaseen. Mutta häikäileminen ainakin on arastelua, empimään jäämistä. Yhtikäs vie määrittämänsä adverbin tehon huippuunsa, mikä luo selvästi semanttisen mustan aukon! Miten muka lisätään intensiteettiä sanaan jotain, jonka perusolemukseen kuuluu sankka sumeus, elvistelevä epämääräisyys?

Kaksisen puolestaan voisi ymmärtää keskinkertaiseksi. Kiteytynyttä sanontaa on vaikeinta purkaa ja koota uudelleen: luultavasti jos ymmärrän tuon taivaallisen, ymmärrykseni on kohtalaista. (Tämä on oikea tulkinta, jos hyväksytään vastinpariksi mitään – jotain.) Ihminen, joka ei ole asiasta moksiskaan, suhtautuu siihen tyynesti, joten jos ihminen on moksiskin, hän arvatenkin kadottaa leppoisuutensa.

Tätä menoa olen minäkin kohta moksiskin.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s