Pakottavaa pakoilua

Upotin vähän aikaa sitten sänkiset kasvoni uudissanojen maailmaan. Sanoillahan luodaan todellisuutta, ja taitava sanankäyttäjä voi oikeista naruista vetelemällä saada vähäjärkisempiä vaikkapa hyppäämään katolta. Avatkaapa mikä hyvänsä historiankirja.

Mutta ei siitä sen enempää, tämä on kielitieteellinen blogi. Sanoilla vaikuttaminen on jo taakse jäänyttä elämää.

Milloin pakosta tuli ruma sana? Pakkohoidosta ainakin tuli hoitoalan kielessä kätevästi tahdosta riippumaton psykiatrinen sairaalahoito tai jotain sinnepäin. Ilmauksesta tuli tiiviimpi ja kauniimpi, joten kaikki voittivat.

Pakkopaidat lahjoitettiin varmaan Pohjois-Koreaan, koska meidän sairaaloissamme käytetään enää vain lepositeitä eli lepovöitä. Ne ovat siis paksut nahkaremmit, jotka toimivat magneettipulteilla ja joilla potilaan raajat kiinnitetään tiukasti sairaalasänkyyn.

Mutta tärkeintä on kuulla, että aggressiiviset potilaat asetetaan nykyään nätisti lepäämään sen sijaan, että heidät puettaisiin väkisin inhottaviin ja alistaviin pakkopaitoihin. Potilaiden hyvinvointi on siis silmin nähden parantunut.

Pakkoruotsi-sanaa pitäisi karttaa, koska muillekaan kouluaineille ei lyödä pakon leimaa. Pakkoruotsissa on kurja kaiku – sanan perusteellahan joku saattaisi kuvitella ruotsin opiskelun olevan pakollista kaikilla kouluasteilla. Pakkoruotsin tilalle pitäisi ottaa jokin kuvaavampi ilmaus, kuten toinen kotimainen kieli.

Entäs pakkolaitokset? Ne lakkautettiin pian kymmenen vuotta sitten. Tilalle ei tullut mitään, koska vankiloissa ei ole enää pakko norkoilla.

Päiväkodeissa ilmeni muutama vuosi sitten pakkoruokintaa, jota on tietysti todellisuudessa harjoitettu jo vuosikymmeniä. Jotenkin minusta tuntuu, että joku sananiekka keksii paljon osuvampiakin ilmauksia. Päiväkotien henkilökunnan voisi vaikkapa sanoen suorittaneen ravitsemusvelvoitteen täytäntöönpanoa, josta hankalat vanhemmat tekevät turhaan mediakohun.

Miksi ihmeessä kaikista sanoista ei voitaisi tehdä kauniita?

Olihan Pohjois-Korean rakkaalla (po. inhottavalla) johtajalla Kim Jong-ilillä 1 200 virallista titteliä. Hän oli mm. planeetan suojelusenkeli, opastava auringonsäde, kansan kohtalo, 2000-luvun johtotähti, vallankumouksen aivot ja kuuman rakkauden ikuinen syli.

Poliitikoillamme on vielä paljon opittavaa.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Pakottavaa pakoilua

 1. Seisaritar sanoo:

  Tuoreessa iltapäivälehdessä törmäsin uudissanaan ”eeppinen”. Se on kaikin tavoin epäonnistunut suomennos mielestäni yhtä epäonnistuneesta englannin (uudis?)sanasta. Minusta eeppinen liittyy kirjallisuudentutkimukseen, on eepoksia eli epiikkaa eli kertomakirjallisuutta ja runoteoksia eli lyriikkaa. Sillä ei ole mitään tekemistä suuren, mahtavan, erikoien hienon tai muuten vain valtavan kanssa. Toivottavasti se poistuu nopeasti käytöstä eikä jää ikiajoiksi kummittelemaan.

  • agricocacola sanoo:

   Olen ihmetellyt samaa muoti-ilmausta, jolla viitataan lähes kaikkeen suureen ja ihmeelliseen. Touhussa ei ole mitään eeppistä.

   Samantapainen merkityksenmuutos taitaa tapahtua vähitellen adjektiiville ”pateettinen”, jonka merkitys on vanhastaan ’paatoksellinen, mahtipontinen’. Nykyään on yleistynyt englannin mallin mukainen (< pathetic) merkitys 'surkea, säälittävä', joka siis taidokkaasti vesittää kauniin alkuperäisen mielikuvan.

 2. Seisaritar sanoo:

  Totta, tuota pateettista en enää muistanutkaan, se oli niin vanha juttu.

  Toinen englannista siirtynyt sanonta on nykyään jo näköjään täysin hyväksytty: ”Loppu on historiaa” merkityksessä ”lopun tarinasta tuntevatkin kaikki”. Minun korvaani se särähtää vieläkin, koska minusta jos jokin on historiaa, se tarkoittaa, että se on ikivanha juttu, kuuluu menneisyyteen.

  Näitä tulee koko ajan lisää, ja yhä enemmän myös sellaisia, joiden kirjoitusasua ei ole vaivauduttu edes suomalaistamaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s