Tiesitkö, että…

…monessa Euroopan maassa elokuvien tekstittäminen dubbaamisen sijaan voi romahduttaa lipputulot? Esimerkiksi Italiassa tekstitetään lähinnä joitakin myöhäisillan tv-ohjelmia ja maksukanavien ohjelmia. Maassa on myös kourallinen elokuvateattereita, joissa voi nauttia alkuperäisestä ääniraidasta ilman häiritsevää hölinää.

…oppiaineen äidinkieli ja kirjallisuus nimi saattaa tulevaisuudessa muuttua muotoon suomen kieli ja kirjallisuus? Oppiainetta opiskelevat yhä useammat sellaiset, joiden äidinkieli ei ole suomi. Kenties myös kirjallisuus kaipaisi päivitystä, koska nuorison aika ei enää riitä kirjoihin syventymiseen. Suomi ja pikaviestittely?

…inkoilla ei ollut kirjoitettua kieltä, vaan he käyttivät quipua, erittäin yksityiskohtaista solmuihin ja punoksiin perustuvaa viestintäjärjestelmää?

…pikauusinnasta on kyse silloin, kun uusinta esitetään samalla kanavalla viikon kuluessa ensimmäisestä lähetyksestä?

…Aku Ankan numerossa 14/2007 on ankkatarina, joka on kirjoitettu vanhalla kirjasuomella? Tuolta ajalta (n. 1540-luvulta 1810-luvulle) on erittäin vähän kaunokirjallisia tekstejä, joten moinen sepitelmä housuttomasta puolisukeltajasta olisi takuulla ollut aikalaisille järkytys.

…Britannian oikeusministeriö yksityisti v. 2012 oikeuslaitosten tulkkipalvelut, mikä heikensi rajusti tulkkausten laatua ja luotettavuutta? Tulkiksi päätyi esimerkiksi pelkän nettitestin läpäisseitä henkilöitä, jotka eivät ymmärtäneet lainkaan oikeuskieltä. Huomattavan moni myös jätti tyystin saapumatta sovittuihin tulkkaustapaamisiin. Ehkä he säikähtivät kutsua oikeuteen.

…sanajärjestykseltään muutoin varsin vapaassa suomen kielessä substantiivia edeltävien adjektiivimääritteiden järjestys on kutakuinkin seuraava: yksilöivä (AINOA), suhteellinen (MERKITTÄVÄ), absoluuttinen (SUOMALAINEN) ja taipumaton (PIKKU)?

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s