Oletko kielipoliisi?

Mitä useammalle kohdalle nyökytät päätäsi, sitä syvemmällä olet oikeinkirjoitusvillityksen nevassa. Postauksen mallina olen käyttänyt ragan.comin juttua. Olen itse ollut intohimoinen juniorikielipoliisi, joten valitettavasti tiedän, mistä puhun.

1. Lueskelet sanakirjoja ja oikeinkirjoitusoppaita omaksi huviksesi. Mitä triviaalimman detaljin löydät, sitä tyytyväisempänä hykertelet. (Myös äsken käyttämäni vierassanat närkästyttävät sinua.)

2. Menetit 5. helmikuuta palan sieluasi, kun kuulit ”alkaa tekemään” -muodon hyväksymisestä yleiskieleen. Päivittelet yhä suomen kielen lautakunnan moraalia, vaikka luotat instituutioon kuin rapakivigraniittiin.

3. Kielitoimisto on jumalasi ja kielenhuoltajat ylipappejasi. Selailet Kotuksen verkkosivuja päivittäin, ja hiirenkorville kulunut Kielikellon tuorein numero on täynnä merkintöjäsi. Oletpa joskus korjaillut kirjastonkirjojakin.

4. Sinulla on erityinen intohimo yhdyssanoihin. Sinusta on mukavaa sepittää toinen toistaan pidempiä yhdyssanoja. Jos joku kirjoittaa ”kauppa keskus”, kaivat esiin lapinpuukon. Kukaan muu kuin äitisi ei kuitenkaan jaksa kuunnella purkauksiasi huonosta kielestä.

5. Inhokkisanojasi ovat ”enään” ja ”jaxuhali”, inhokkirakenteesi on ”pitkällä tähtäimellä” ja inhokkitaivutuksesi on ”Thaimaaseen”. Voisit luetella näitä vaikka koko päivän. Lempisanaa sinulla ei ole – ilotteluun ei ole aikaa.

6. Kuljetat punakynää taskussasi ja korjailet surutta kirjoitusvirheitä julisteista ja ilmoitustauluilta.

7. Pidät kielellä leikittelystä, mutta murteet arveluttavat sinua. Sinulle vain puhdas kirjakieli on turvallisin kielimuoto. Olet jopa harkinnut kirjakielen puhumista.

8. Verkkokeskustelussa pidät välttämättömänä huomautella yhdyssanoista ja pilkuista. Käytät isoja alkukirjaimia ja välimerkkejä tunnollisesti myös tekstiviesteissä ja pikaviestimissä. Hiot muutenkin tekstiäsi loputtomiin, ja sinua itkettää jättää sitä käsistäsi.

9. Kun näet tekstin, kiinnität huomiota vain oikeinkirjoitukseen. Tekstin asettelu, ulkoasu, eloisa kielenkäyttö, tekstilaji ja asiakokonaisuus ovat sivuseikkoja. Sinua ei liikuta, vaikka sanoma välittyy, jos siihen on lipsahtanut yksikin kirjoitusvirhe.

10. Pidät paperikirjoista. Et ole aivan varma, miten e-kirjoihin ja muihin digitaalisiin välineisiin pitäisi suhtautua, mutta ainakin internet rapauttaa kieltä pelottavasti.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Oletko kielipoliisi?

  1. Johannes sanoo:

    Haha, hauska!

  2. Paluuviite: Oletko ”paha” kielipoliisi? | Sano vaan!

  3. Paluuviite: Mehiläisiä ja hunajaa | Agricocacola

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s