Esteri ja takamuksen tarina

Miksi sataa kuin ”Esterin perseestä”? Tukala kysymys. Kielikellossa aiheesta ei ole käyty keskustelua, eikä Kotuksen verkkosivuilta tai Kielitoimiston sanakirjasta löydy tästä säädyttömästä vertauksesta ainuttakaan mainintaa.

Ei auta kuin syöksyä nettiin etsimään teorioita ja mielipiteitä. Kuka jakaisi meille uteliaille Esterin tarinan?

Esterit (Ester ja Esteri) juhlivat nimipäiväänsä 16. toukokuuta, joka on vain saattanut jäädä ihmisten mieleen poikkeuksellisen sateisena. Viittaus Esterin takapuoleen on kuitenkin hämärä, koska sataa-verbi ei tyypillisesti saa subjektia ja se muodostaa yleensä luonnonilmiötä kuvaavan tilalauseen. Tässä mielessä luontevampia rankkasateen vertauksia ovat ”vettä tulee kuin aisaa”, ”sataa kuin saavista kaataen” tai ”sataa kissoja ja koiria”.

Monet palokuntalaiset tuntevat Esterin vesipumppuna – säiliön vesi voi jonkun kieroissa silmissä sinkoutua kuin takapuolesta. Salaperäiseksi Esteriksi on ehdotettu myös höyrylaivaa, jonka perästä pärskyi näyttävästi lauhdetta. Näiden selitysten etu on konkreettinen, joskin eloton, lähde, josta sanonta on voinut levitä yleiseen tietoisuuteen alkuperänsä häivyttäen.

Ronskista mielleyhtymästä huolimatta on Esteri-nimellä arvokkaat juuret joko persian ’tähteä’ merkitsevässä sanassa stāra tai Babylonian Ištar-nimisen jumalattaren nimessä. Samaa alkuperää on muuten Ruotsin kruununprinsessa Viktorian esikoistyttären paljon seurapiirejä puhututtanut Estelle-nimi.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Esteri ja takamuksen tarina

  1. Toby sanoo:

    Ymmärtääkseni sanonta tulee siitä höyrylaivasta.

  2. Naisennimiin on aika usein liitetty tämä virtsaisuus ja pidätyskyvyttömyys. Ennen vanhaan, kun kaikki vähänkin kypsemmät naiset olivat tuhonneet lantionpohjalihaksistonsa ja pidätyskykynsä lukuisilla raskauksilla ja synnytyksillä ja hygienia oli vähän eri kantimissa kuin nykyään, naisten ”kusisuus” oli luultavasti aika yleinen herjanheiton aihe. Muutenkin naista on kansanomaisessa ajattelussa pidetty ”vuotavana” tai ”rikkinäisenä astiana”, jonka alapää oli suorastaan myyttisen pelottava asia. Naisten viikon sateisuudesta heinäkuun lopulla löytyy valtavasti tällaista virtsaamiseen liittyvää kansanperinnettä.
    Mutta miksi ihmeessä juuri Esteri eikä joku naistenviikon niminiekoista, sitä olen minäkin aina ihmetellyt.

  3. Paluuviite: Kansan etymologioista (ja vähän kansanetymologioistakin) – Kieliö – sekalaista aattelehdintaa kielestä ja kielistä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s