Mestarointia mestoilla

Eräs kielenkäyttäjä tunsi ylpeyttä siitä, että hän löysi virheen yleisesti käytössä olevasta sanasta. Hänen mukaansa ilmauksen puhelinnumero oikea kirjoitusasu on puhelinnumerot, koska puhelinnumerossa on yhden numeron sijaan useita numeroita.

En heti oivaltanut, mitä hän tarkoitti. Kun olin toipunut hämmennyksestä, pengoin esimerkkejä numero-sanan abstraktista käytöstä. Sanassa puhelinnumero ei tietenkään ole mitään vikaa – joillakuilla vain on änkyräkirjaimellisen tarkastelun johdosta hengenlahja löytää kielestä epäjohdonmukaisuuksia. Näin meidän kesken: niitä toki riittää yllin kyllin.

Numero-sana on osana ainakin seuraavissa yhdyssanoissa ja sanapareissa, joiden merkitys voi olla kaikkein ahtainta perusmerkitystä (’yksi lukumerkki’) silminnähtävästi avarampi: talon numero, sivunumero, ehdokkaan numero, pelinumero, luottokortin numero, asiakasnumero, rekisterinumero, diaarinumero, sarjanumero, tilinumero, bussilinjan numero ja kengännumero.

Numero-sanaa käytetään siis joustavasti merkitsemään erilaisia lukuja ja numerosarjoja, eikä tällaista kielen kehitystä ole mitään mieltä suitsia. Mielestäni tällaisesta havainnosta ei edes tarvitsisi tehdä numeroa.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s